Κοινοποίηση

Φράσεις όπως «η μέρα που άλλαξε τον κόσμο» σπάνια δικαιολογούνται, πέρα από τον αναγκαίο βερμπαλισμό που έχουν ανάγκη τα media για να πουλάνε ειδήσεις.

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όμως, ήταν μια τέτοια μέρα. Οχι μόνο γιατί επρόκειτο για την πρώτη τρομοκρατική επίθεση τέτοιου είδους στην Αμερική. Οχι επειδή είχε 4000 νεκρούς. Ούτε επειδή ήταν η πρώτη περίπτωση τηλεοπτικοποιημένης φρίκης που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης, σε παγκόσμια κάλυψη.

Η 9/11 άλλαξε τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή γιατί πυροδότησε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», βασικό αφήγημα της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, σημάδεψε την Αμερικανική πολιτική – όχι μόνο την εξωτερική – έφερε δραματικές αλλαγές στις σχέσεις του μέσου πολίτη με την Εξουσία, στιγμάτισε την ανεκτική πολιτική της Ευρώπης, μας έκανε όλους να νιώσουμε, για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ευάλωτοι.

Και βέβαια, ήταν η μαμή του μεγαλύτερου, παγκόσμιου προσφυγικού ρεύματος που ζήσαμε ποτέ!

Για την Αριστερά, η 9/11 ήταν η απαρχή ενός μεγάλου ιδεολογικού σχίσματος: λειτούργησε ως αφετηρία μιας γενικευμένης ξενοφοβίας που έβαλε όλους τους «ξένους» (ειδικά όσους δεν έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος με μας) στο ίδιο τσουβάλι. Τους κατέστησε όλους ύποπτους. Ανεπιθύμητους. Εχθρούς.

Η επίθεση στους δίδυμους πύργους επέφερε ένα διπλό πλήγμα στον άμαχο πληθυσμό του πλανήτη. Και στις ευρωπαϊκές αξίες. Και στον ουμανισμό για τον οποίο κάποτε ήμαστε υπερήφανοι.

Αυτή η θλιβερή επέτειος, για τις απανταχού προοδευτικές συμμαχίες, γίνεται – κάθε χρόνο και πιο πιεστικά – κάλεσμα για δράση:

Για να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας, ως κοινωνίες του ανεπτυγμένου κόσμου, απέναντι στον κόσμο που ανερυθρίαστα αποστραγγίσαμε.

Για να καταδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Και της εργαλειοποίησής της από κέντρα εξουσίας που λειτουργούν ύπουλα και υποβολιμαία.

Για να υπενθυμίζουμε διαρκώς, σε όσους επιλέγουν να το αγνοούν, ότι ο ανθρωπισμός δεν είναι «περιστρεφόμενη πόρτα». Είναι ακριβώς ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» που άλλοι ευαγγελίζονται χωρίς περιεχόμενο· αλλά εμείς υπερασπιζόμαστε. Με κάθε τρόπο. Σε κάθε τόπο.

11 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα που έκανε τον κόσμο χειρότερο, κι εμάς πιο αποφασισμένους να τον αλλάξουμε.


Κοινοποίηση