Κοινοποίηση

Τα νέα δεδομένα στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και τις εκτιμήσεις και απόψεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς περιέγραψε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left  Κώστας Αρβανίτης στον Gianluca Rocco, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Οργανισμού, σε μια συνάντηση που συνέπεσε με την τραγικη συγκυρία της μεγάλης καταστροφής στη Συρία και την Τουρκία, μια καταστροφή που εκτιμάται πως θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και δημιουργεί ανάγκες για άμεση αλληλεγγύη από όλους μας.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην υπό επεξεργασία αναδιατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης για τους επί μακρόν διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών στην ΕΕ, την οποία και αποτιμά θετικά, καθώς η διαπραγμάτευση προσανατολίζεται σε πιο μικρά χρονικά περιθώρια για τις υποχρεώσεις των κρατών μελών απέναντι σε πολίτες τρίτων κρατών, εκτιμώντας έτσι ότι ο τελικός συμβιβασμός που θα προκύψει θα είναι σίγουρα καλύτερος από το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

«Το σχέδιο που έχει φέρει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς έχει αποτύχει παταγωδώς και πρέπει να πάμε σε ασφαλείς δρόμους μετανάστευσης και προσφυγικής απονομής και να σταματήσουμε αυτή την ανοησία με τα φρούρια», τόνισε ο Κ. Αρβανίτης.

Παρουσιάζοντας την άποψή του για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / The Left, σκιαγράφησε τη μεγάλη αντίφαση της πραγματικότητας πως η Ευρώπη έχει ανάγκη και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εργατικά χέρια, από τη μια πλευρά, και της σκληρής αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Δεξιά, από την άλλη.

Στο πλαίσιο της μεγάλης συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε από τον επικεφαλής στη χώρα μας του ΔΟΜ, ενός οργανισμού που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, στενότερη επαφή και ανταλλαγή απόψεων, καθώς η παγκόσμια πολυετής δράση του οργανισμού στο πεδίο τον καθιστά εκ των πραγμάτων πολύτιμο σύμβουλο για οποιονδήποτε (κράτος, πολιτικό φορέα ή πρόσωπο) θέλει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη άποψη και πολιτική για το θέμα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, από την πλευρά του εξέφρασε τη διαθεση τόσο του ίδιου όσο και του οργανισμού να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες, με κανόνες αλλά και να προσφέρει την μακρά εμπειρία του στο κρίσιμο ζήτημα της ένταξης των μεταναστευτικών/προσφυγικών πληθυσμών.

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε επίσης στον επικεφαλής του ΔΟΜ προβληματισμό για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό καθώς αυτοί απασχολούνται σε συντριπτικό βαθμό με συμβάσεις μικρής διάρκειας, κάτι που ο επικεφαλής του ΔΟΜ απέδωσε στο χαρακτήρα του έργου του οργανισμού, τον τρόπο συνεργασίας του με τις κυβερνήσεις αλλά και στον τρόπο που είναι δομημένος εσωτερικά ο ΔΟΜ.

«Ο οργανισμός γεννά φοβερή τεχνογνωσία, ωστόσο θεωρούμε ότι οι σταθερές συμβάσεις εργασίας είναι απαραίτητες, ώστε να νιώθουν οι εργαζόμενοι ασφαλείς, οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να εμπνεύσουν ασφάλεια στους μετανάστες», σημείωσε ο ευρωβουλευτής και δεσμεύθηκε να φέρει το θέμα στα όργανα της ΕΕ. Το αίτημα προς την ηγεσία της ΕΕ αφορά τόσο την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων, όσο και τη συνεργασία του ΔΟΜ με τα κράτη-μέλη σε σταθερότερες βάσεις, κάτι που θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, και σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας.

 

 

 

 


Κοινοποίηση