ολομέλεια 1900121
Ομιλία του Κ. Αρβανίτη στην Ολομέλεια (19-1-21)
Κοινοποίηση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την ανθρωπιστική κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ & ειδικότερα στα ελληνικά νησιά:

Μια ακόμη διάσταση στην αποκρουστική εικόνα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο προσφυγικό επέλεξε να αναδείξει με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης, την οικονομική, υπογραμμίζοντας τη χαμηλή ποιότητα παροχών και όρων υγιεινής στα προσφυγικά camps, παρά τον πακτωλό χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών που δαπανώνται, συχνά με αδιαφάνεια.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left έδωσε έμφαση στην παρέμβασή του και στην υπερκοστολόγηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται στη Λέσβο, τις απευθείας αναθέσεις και φυσικά στις απάνθρωπες συνθήκες που η Ευρώπη ανέχεται – στην καλύτερη περίπτωση – για τη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε συνθήκες που αποτελούν απειλή για την υγεία και για την ίδια τους τη ζωή, ειδικά στις συνθήκες βαρυχειμωνιάς που επικρατούν τις μέρες αυτές στην Ελλάδα!

«Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής του κ. Σχοινά και του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης είναι οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στηλιτεύοντας την Δεξιά Ευρωπαϊκή Ηγεσία για τις απάνθρωπες αλλά και αναποτελεσματικές πολιτικές της επιλογές.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

Δεν μας ικανοποίησαν οι εισηγήσεις και βεβαίως δεν καταλάβαμε τους αριθμούς: Οι εισηγήσεις μιλάνε για 15.000 στη Λέσβο και η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για 7.500. Ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει;

Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν ικανοποιημένος, ως εκπρόσωπος του ΕΚ για τα κλειστά κέντρα που πληρώνουμε. Κ. Γιόχανσον, τελικά θα κάνουμε κλειστά κέντρα; Εδώ μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Να σας πω λοιπόν ακριβώς που βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής του κ. Σχοινά και του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης είναι οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, οι μηδενικές συνθήκες υγιεινής, ελάχιστο, κακής ποιότητας, αλλά ακριβοπληρωμένο φαγητό. Εντύπωση βεβαίως μας κάνουν οι απευθείας αναθέσεις για μίσθωση αγροτεμαχίων με τιμές υπερδιπλάσιες και υπερκοστολογημένες σε σχέση με τις τιμές αντίστοιχων αγροτεμαχίων της περιοχής.

Τελικά ετοιμάζετε όχι την καλύτερη, αλλά την πιο ακριβή φυλακή-στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης. Φόρος πολυτελείας στην ανθρώπινη δυστυχία. Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πολιτική.

Θα μας βρείτε απέναντι.


Κοινοποίηση