Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μεταναστευτικό, στα νερά του Αιγαίου σημειώθηκαν δύο ακόμη τραγωδίες, με θύματα πρόσφυγες – μετανάστες. Την Τρίτη το βράδυ, μια βάρκα με περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ανετράπη στην Κω, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ από το νέο ναυάγιο το μεσημέρι της Τετάρτης στη Γαύδο έχει επιβεβαιωθεί μέχρι αυτήν την ώρα ότι ένας ακόμη άνθρωπος χάθηκε στη θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα και ζητεί “hotspot” εκτός Ε.Ε. για τους αιτούντες άσυλο, ό,τι ακριβώς κάνει η Μελόνι στην Αλβανία, παραβιάζοντας κάθε έννοια του δικαιώματος στο άσυλο και αδιαφορώντας για τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης.
Όπως σημειώνει η ευρωομάδα μας, η Left, «κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του για πλάκα. Μόνο η ειρήνη σταματά την αναγκαστική μετανάστευση, όχι τα τείχη και τα στρατόπεδα».
Με ερωτήσεις μας προς στην Κομισιόν και παρεμβάσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού, όπως στις 7 Οκτωβρίου του 2022, που μιλώντας στον αρμόδιο Επίτροπο είχα τονίσει ότι αυτό που γίνεται είναι γενοκτονία. Πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο. Πνίγονται άνθρωποι στην ευρωπαϊκή θάλασσα.
Μόλις στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 καταθέσαμε ερώτηση στην Κομισιόν ρωτώντας εάν η Γερμανία είναι εντός των πλαισίων του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, και την ουσιαστική αναστολή των κανόνων Σένγκεν, επαναλαμβάνοντας την αγωνία μας και -δυστυχώς- την πρόβλεψή μας για τις συμφορές που θα φέρει το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την Αγάπη Χουζουράκη, δικηγόρο και υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με την οποία συζητήσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Άσυλου, μας ενημέρωσε για την κατάσταση στο πεδίο, για τις ελλείψεις στην υποδοχή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που ζητούν άσυλο, κυρίως για την έλλειψη εξειδικευμένων υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Ανταλλάξαμε απόψεις και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και ένταξης των προσφύγων στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ.