Κοινοποίηση

Την αυταρχική καθεστωτική διολίσθηση της Πολωνικής Κυβέρνησης στηλίτευσε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο. Αφορμή αυτήν τη φορά η εξωφρενική ενέργεια της Ακροδεξιάς Κυβέρνησης Μοραβιέτσκι να ανοίξει το δρόμο για φρονηματικές διώξεις των πολιτικών της αντιπάλων, με εργαλείο μια «Επιτροπή για έρευνα της Ρωσικής Επιρροής».

Το πρόσχημα για τη νέα αντιδημοκρατική διολίσθηση της Πολωνίας είναι τα δήθεν αντεθνικά σισθήματα όσων κατηγορούνται πως βρίσκονται κάτω από Ρωσική Επιρροή και ο στιγματισμός τους ως δρώντων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Η λογική των «πατριωτικών διαπιστευτηρίων» στην καθεστωτική αυτή εκτροπή της Πολωνικής Κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, που έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Πολωνίας.

Την ίδια στιγμή, το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου όλες οι δημοκρατικές πτέρυγες του σώματος εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την έξω από κάθε λογική Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου εκτροπή. Φυσικά, πάντα με τη θλιβερή και εξοργιστική εξαίρεση της Ακροδεξιάς: οι εκπρόσωποί της για μια ακόμη φορά επέλεξαν να υπερασπιστούν την Ακροδεξιά Εθνικιστική Κυβέρνηση Μοραβιέτσικι, που με τις πράξεις της απομακρύνει διαρκώς την Πολωνία από την Ευρώπη.

Στόχος τέτοιων ενεργειών δεν είναι άλλος παρά η «προσπάθεια ελέγχου των ιδεών και των πολιτικών αντιπάλων, των πολιτικών φρονημάτων. Και δυστυχώς αυτό το παράδειγμα το ακολουθούν κι άλλες χώρες, προς τον Νότο, σιγά σιγά», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left στάθηκε ιδιαίτερα στην εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και τη χρήση του ακόμη και ως μεθόδου «απονομιμοποίησης» της πολιτικής διαφωνίας: «Και βεβαίως ζητούνται πατριωτικά διαπιστευτήρια, όπου όλος ο κρατικός μηχανισμός, με όλα τα μέσα που διαθέτει, παίζει το παιχνίδι αμαύρωσης, φίμωσης, εξόντωσης της άλλης άποψης, της όποιας άποψης.»

Πρακτικές επικίνδυνες για την ίδια την υπόσταση της Δημοκρατίας, καθώς όπως σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του «όσο αφήνουμε χώρο για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τόσο η απολυταρχία εξαπλώνεται και στο τέλος καταλήγει ανεξέλεγκτη, σαν γάγγραινα»,  ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιμείνει να αντιδρά με γρήγορα αντανακλαστικά σε κάθε παραβίαση του Κράτους Δικίου, σε όποια χώρα της ΕΕ κι αυτή συμβαίνει.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

 

Κύριε Ρέιντερς,

 

Χαιρετίζουμε τα γρήγορα αντανακλαστικά και κινήσεις σας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Πολωνία.

Η δημιουργία της ειδικής επιτροπής για έρευνα της «ρωσικής επιρροής», η αναθεώρηση των εκλογικών κανόνων κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, δεν αφήνουν ερωτηματικά φυσικά, σε καμία περίπτωση, για τους στόχους της Πολωνικής Κυβέρνησης.

Και αυτός δεν είναι άλλος από την προσπάθεια ελέγχου των ιδεών και των πολιτικών αντιπάλων, των πολιτικών φρονημάτων. Και δυστυχώς αυτό το παράδειγμα το ακολουθούν κι άλλες χώρες, προς τον Νότο, σιγά σιγά.

Μια προσπάθεια και τακτική που δυστυχώς έχει καταντήσει πάγια, σε πολλές δεξιές και συντηρητικές κυβερνήσεις, που πηγάζει από το αίσθημα ότι το Κράτος είμαι εγώ, είμαι ο Νόμιμος Ιδιοκτήτης του Κράτους, το Κράτος μου ανήκει.

Και βεβαίως ζητούνται πατριωτικά διαπιστευτήρια, όπου όλος ο κρατικός μηχανισμός, με όλα τα μέσα που διαθέτει, παίζει το παιχνίδι αμαύρωσης, φίμωσης, εξόντωσης της άλλης άποψης, της όποιας άποψης.

Κύριε Ρέιντερς, σε αυτά τα θέματα που αφορούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας ζητάμε να είστε ακόμα πιο κάθετος,  γιατί όσο αφήνουμε χώρο για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τόσο η απολυταρχία εξαπλώνεται και στο τέλος καταλήγει ανεξέλεγκτη, σαν γάγγραινα.


Κοινοποίηση