Κοινοποίηση

Σαφείς απαντήσεις για το έγκλημα στην Πύλο ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο.

 

Ο Κώστας Αρβανίτης, αλλά και πολλοί ακόμη ευρωβουλευτές, ζήτησαν επίμονα απαντήσεις σε ένα πλήθος -αναπάντητων ακόμη- ερωτήσεων μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιουνίου 2023, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 600 άνθρωποι.

Ένα από τα χειρότερα ναυάγια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, από το οποίο όπως τόνισε η ίδια «καμία γυναίκα κανένα παιδί δεν επιβίωσε».  

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του σώματος, ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για συγκεκριμένες ευθύνες, όπως το γιατί από τη στιγμή που εντοπίστηκε από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η επικινδυνότητα της κατάστασης του εν λόγω πλοιαρίου, δεν δόθηκαν εντολές για άμεση εκκένωση; Γιατί δεν δόθηκαν σωσίβια στους ανθρώπους; Γιατί αγνοήθηκαν τα σήματα που έστειλε η Frontex για παροχή βοήθειας.

Για πολλές αναπάντητες ερωτήσεις έκανε λόγο και η ίδια η Επίτροπος, τονίζοντας απευθυνόμενη προς το σώμα ότι «πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ποια ακριβώς ήταν τα γεγονότα», ενώ για μία ακόμη φορά η κ. Γιόχανσον μίλησε για την ανάγκη να υπάρχουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης, με τον Κώστα Αρβανίτη να ζητά να αναλάβει η Κομισιόν δράση ώστε «να πειστούν κυβερνήσεις που στο εσωτερικό απαξιώνουν την πρόταση για νόμιμες και ασφαλείς διόδους μετανάστευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία αναφορά στο θέμα των νόμιμων και ασφαλών οδών μετανάστευσης, που υιοθετεί η Κομισιόν δια της Επιτρόπου, δεν έκανε στη δική της τοποθέτηση η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Η αριστερά ζητά και καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να απαιτήσουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Πρώτη προτεραιότητα των κρατών μελών της ένωσής μας και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι η διάσωση ζωής όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ζητούμε τη δημιουργία μόνιμης, ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής έρευνας για όλες τις περιπτώσεις για την πλήρη απόδοση ευθυνών», τόνισε ο Κ. Αρβανίτης.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

 

Κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα εδώ δεν μιλάμε για ακόμα μια τραγωδία, ένα δυστύχημα, αριθμούς και στατιστικές ανθρώπων που χάθηκαν στην Μεσόγειο. Μιλάμε για έγκλημα! Μιλάμε για έγκλημα και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ασχέτως από ποια οπτική το βλέπουμε. Ένα πολιτικό έγκλημα, γιατί το γνωρίζαμε, όπως ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι θα ξαναγίνει, οπότε ας προετοιμάζουμε τις ομιλίες τις επόμενες, για το επόμενο έγκλημα.

 

Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία εδώ μέσα στεναχωριέται. Τώρα το θέμα είναι αν είναι η στεναχώρια της διαπίστωσης ή αν πρέπει να πάμε και λίγο παραπέρα.

Βεβαίως, δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι κάποιες οι οποίοι στέκονται πάνω στην τραγωδία αδιάφορα, ως και χαιρέκακα. Στέκονται στις τραγωδίες αυτές αδιάφορα ή φωνασκούν, όπως ακούγαμε εδώ στα έδρανα. Είμαστε δύο κόσμοι που συγκρούονται. Ο κόσμος της ανθρωπιάς και ο κόσμος της απανθρωπιάς.

Η περίπτωση της Πύλου, μας επιβάλει λόγο της τραγικότητάς της να προχωρήσουμε παρά τις διαφωνίες μας στις κοινές μας, σε επίπεδο πλειοψηφίας, διαπιστώσεις.

Παραμερίζω για να βοηθήσω στον διάλογο στις αιτίες που δημιουργούν την προσφυγική κρίση για να επαναφέρω κοινούς παρανομαστές που θα μας οδηγήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Όσο και να προσπαθεί ο κύριος Βέμπερ και η ακροδεξιά, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι οι φράχτες δεν είναι αποτρεπτικοί και σπρώχνουν μαζικά τους ανθρώπους σε άλλους δρόμους επί το πλείστον στον θάνατο.

 

Οι νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι στο άσυλο, μας βρίσκουν σύμφωνους κ. Γιόχανσον και πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να πειστούν οι κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, που με τις δημόσιες δηλώσεις τους στην κοινή γνώμη απαξιώνουν την πρόταση. Μας δημιουργούν πρόβλημα. Εδώ είναι και η αγαπητή συνάδελφος η κ. Βόζεμπεργκ, μπορεί να τοποθετηθεί, αν συμφωνεί το ΕΛΚ και η ίδια με την πρότασή σας.

Για τη Frontex, υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απάντηση στην τραγωδία της Πύλου.

α. Πώς επετράπη ο απόπλους του σκάφους, της νεκροφόρα αυτής, από λιμάνια της Αιγύπτου και Λιβύης;

Δεν το είδε κανείς;

β. Αφού εντοπίστηκε από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ο πλους και η επικινδυνότητα της κατάστασης γιατί δεν δόθηκαν εντολές για άμεση εκκένωση του σκάφους και την σωτηρία των ανθρώπων; Ποιος έχει ευθύνη για αυτό; Ζητώ απάντηση. Γιατί δεν δόθηκαν σωσίβια στους ανθρώπους, αλλά μόνο νερό; Ποιος έχει την ευθύνη;

Γιατί τα σήματα που έστειλε η Φρόντεξ για παροχή βοήθειας αγνοήθηκαν;

Ζητώ απαντήσεις!

Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Ζητώ μια υπεύθυνη απάντηση.

Η αριστερά ζητά και καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να απαιτήσουμε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Πρώτη προτεραιότητα των κρατών μελών της ένωσής μας και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι η διάσωση ζωής όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Και τέλος ζητούμε τη δημιουργία μόνιμης, ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής έρευνας για όλες τις περιπτώσεις για την πλήρη απόδοση ευθυνών.

 

 


Κοινοποίηση