Στα Ευρωπαϊκά όργανα έρχεται για μια ακόμη φορά ο αυταρχικός κατήφορος Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως. Με ερώτησή του ο Κώστας Αρβανίτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο ως θεματοφύλακα των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης και να υπερασπιστεί στην πράξη την ελευθερία του συνέρχεσθαι, αλλά και την ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία.
Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγράφει το πρόσφατο διπλό κυβερνητικό ολίσθημα αυταρχισμού:
- Αφενός, με απόφαση της Αστυνομίας περιορίζεται υπέρμετρα, χωρίς επαρκή αιτιολογία και με ατεκμηρίωτη επιστημονικά προσχηματική αναφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα της δημόσιας διαμαρτυρίας.
- Αφετέρου ιδρύεται «Πανεπιστημιακή Αστυνομία», σε ευθεία αντίθεση με κάθε γνωστή και αποδεκτή διεθνή πρακτική, αλλά και με την προοπτική να τεθεί ουσιαστικά η ακαδημαϊκή κοινότητα σε ένα καθεστώς διαρκούς επιτήρησης, που καταργεί κατ’ ουσία την ιδέα της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Η Επιτροπή ερωτάται πώς σκοπεύει να προστατεύσει τα δύο αυτά θεμελιώδη δικαιώματα από την κυβερνητική αυθαιρεσία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:
Την 26η Ιανουαρίου 2021 με αιφνίδια απόφαση του αρχηγού της Αστυνομίας (ΦΕΚ 242Β) απαγορεύτηκαν στην Ελλάδα έως 01 Φεβρουαρίου 2021 όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες μετέχουν άνω των 100 ατόμων. Η Απόφαση δεν ενέχει ειδική αιτιολογία ως προς τον αριθμό ατόμων και τη διάρκεια. Επίσης, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη κατά τον νόμο διαδικασία λήψης μέτρων ενόψει του κορονοϊού, αφού δεν προηγήθηκε η νομοθετικά απαιτούμενη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19.
Ταυτόχρονα, έχει αναγγελθεί και προωθείται στην Ελληνική Βουλή σχέδιο νόμου με βάση το οποίο ιδρύεται αστυνομικό σώμα εδρεύον εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών πανεπιστημίων, προς άσκηση αστυνομικών καθηκόντων και πρόληψη της παραβατικότητας εντός και εκτός των κτηρίων.
Ερωτάται η Επιτροπή :
– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει την κατοχυρωμένη στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ ελευθερία του συνέρχεσθαι, που δεν επιτρέπεται να περιορίζεται πέραν των προβλεπομένων για τις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
– Πώς θα διασφαλίσει σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. την κατοχυρωμένη στο άρθρο 13 του Χ.Θ.Δ. Ε.Ε. ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της επιστήμης από ένα καθεστώς διαρκούς επιτήρησης του ακαδημαϊκού έργου.