Κοινοποίηση

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα που χαρακτήρισε έργα ισλαμοφασιστών, την ανάγκη απαλλαγής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τα δύο μέλη του που εκλέχτηκαν με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης στο TRT Θεσσαλίας. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL φιλοξενήθηκε από τον Σωτήρη Πολύζο στην εκπομπή του «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» στο περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι.

Για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε συνανθρώπων μας, ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για ισλαμοφασίστες, με ιδεολογία μίσους παρόμοια με αυτή των ναζί:
«Ταραχτήκαμε κι εμείς εδώ στις Βρυξέλλες με τα γεγονότα στη Βιέννη. Υπάρχει έντονος ο φόβος καθώς πρόπερσι είχαμε χτυπήματα και στο Στρασβούργο και χάσαμε και φίλους μας από αυτούς τους παρανοϊκούς ισλαμοφασίστες. Να είμαστε καθαροί στο τι είναι οι άνθρωποι αυτοί. Ισλαμοφασίστες είναι και έχουν ακριβώς ίδια αντίληψη με τους ναζιστές περί καθαρής φυλής, χτύπημα των αλλοθρήσκων, των διαφορετικών, των άλλων. Ίδια αντίληψη, και κοινός και συγκεκριμένος ο πολιτικοϊδεολογικός τους εχθρός».

«Ειδικά οι Βρυξέλλες, είναι το κέντρο λήψης των αποφάσεων για την ΕΕ. Είναι μια πολυπολιτισμική, ιδιαίτερη πόλη, όμορφη για τη δημοκρατία της, την κίνηση των ιδεών, των απόψεων και των ανθρώπων. Είναι λάθος να απομονώνουμε το ζήτημα στην Αυστρία. Αυτοί δεν έχουν φίλτρα συμπάθειας και αντιπάθειας. Στη Γαλλία είχαμε μεγάλο θέμα πριν από 10-15 χρόνια, επί Σαρκοζί στις μεγάλες συγκρούσεις στο Παρίσι, με μετανάστες 2ης, 3ης, 4ης γενιάς, πολλοί εξ αυτών μετανάστες Γάλλοι υπήκοοι από τις πρώην αποικίες».
Κατηγορηματικός ήταν στην τοποθέτησή του απέναντι στη λογική του «πολέμου θρησκειών» που προωθούν κάποιοι ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το φαινόμενο πως συχνά οι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη:
«Υπάρχει ζήτημα ένταξης των ανθρώπων, πολιτών της ΕΕ στην ΕΕ. Αυτό μαζί με όλο το χυδαίο και μοχθηρό ιδεολόγημα που καλλιεργούν άλλα κέντρα απέναντι στην Ευρώπη, οπλίζει μειονότητες και ανθρώπους για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα. Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή, η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν ουσιαστικές στρατηγικές ένταξης στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι και στην κάθε χώρα.
Υπάρχουν φωνές στην ΕΕ που εντείνουν των «πόλεμο των θρησκειών». Είναι μεγάλη παγίδα να μπούμε σε μια τέτοια αντιπαράθεση μεταξύ ανθρώπων και λαών και να κοιτάμε καχύποπτα και με φόβο ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, λόγω της καχυποψίας μας. Αυτό φέρνει πάρα πολύ πίσω τη δημοκρατία μας. Μόνο με δημοκρατία και ουσιαστικές πολιτικές ένταξης αποδυναμώνεις το αφήγημα των φασιστών που τους σπρώχνει να κάνουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις».

Σχετικά με την ανοιχτή αντιπαράθεση Μακρόν – Ερντογάν, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως είναι χωρίς πολιτική ουσία για τα ελληνικά συμφέροντα:
«Θεωρώ ότι η αντιπαράθεση Γαλλίας-Τουρκίας μπορεί συναισθηματικά να μας ικανοποιεί ή να ικανοποιεί κάποιους Έλληνες, αλλά είναι κενή ουσίας, διότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και όχι τα δικά μας εθνικά ζητήματα. Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, είναι κυρίαρχος παίχτης στην ΕΕ και αν ήθελε πραγματικά να πιέσει τον Ερντογάν, πέραν από αυτές τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ακροβασίες, που η αλήθεια είναι ότι έχουν μία διείσδυση στα ακροατήρια, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει “χθες” σε κυρώσεις κατά της απαράδεκτης πολιτικής Ερντογάν για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των διωκόμενων από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία» σχολίασε, και συνέχισε τονίζοντας πως το μόνο που καταλαβαίνει ο Ερντογάν είναι οι κυρώσεις. «Η Γαλλία στην προκειμένη περίπτωση κι ο ίδιος ο Μακρόν, παίζει επικοινωνιακά, με ένα πολύ έντονο ύφος, αλλά όταν έρχεται ο λογαριασμός πετάει το μπαλάκι αλλού, όπως και η Γερμανία. Ο Ερντογάν μόνο από ένα πράγμα καταλαβαίνει, τι μέτρα θα πάρεις απέναντί του. Και δεν μιλάω βέβαια για πολεμικά μέτρα, δεν είμαι αυτής της λογικής, αλλά ουσιαστικά πρέπει η ΕΕ να πιέσει τον Ερντογάν, όχι να του χτυπάει τη πλάτη»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα γεγονότα του Έβρου, στηλιτεύοντας το επικοινωνιακό σόου της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που χαρακτήριζε την Ελλάδα ασπίδα της Ευρώπης – αλλά με τρόπο επιλεκτικό:
«Όταν είχαμε τα γεγονότα στον Έβρο, όπου ο Ερντογάν αξιοποιούσε και εργαλειοποιούσε ανθρώπους που βρίσκονταν εν απογνώσει, τότε η κ. φον ντερ Λάιεν αποκαλούσε την Τουρκία φίλη χώρα. Και αφού λοιπόν από τη μία για του είναι ευρωπαϊκά τα σύνορα για την κα φον ντερ Λάιεν και όλοι οι ευρωπαϊκοί ηγέτες έλεγαν “κατανοούμε, γιατί εδώ υπάρχει πρόβλημα”, όταν έχουμε πραγματική εμπλοκή της Τουρκίας και παραβίαση των ελληνικών, των ευρωπαϊκών όπως λένε αυτοί συνόρων, εδώ πάλι σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτό το παιχνίδι των γαλλογερμανών και των δορυφόρων τους στην πλάτη μας εμείς δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και οι ευρωβουλευτές οφείλουμε αυτό να το αναδεικνύουμε, κι αυτό κάνω κι εγώ. Μπορεί κάποιοι στην αρχή, ειδικά συντηρητικοί πολίτες να μην κατάλαβαν πλήρως γιατί εγώ ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στα γεγονότα του Έβρου. Ήταν ακριβώς επειδή έβλεπα ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι, πολύ σοβαρό: από τη μία μας χτυπούν φιλικά στην πλάτη και από την άλλη στα πραγματικά ζητήματα που θέλεις η ΕΕ να παρέμβει και να είναι αυστηρή απέναντι στον Ερντογάν και το καθεστώς του, τίποτα. Αυτό που λέει ο λαός “κιχ”» σημείωσε.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά και στην ανάγκη άμεσης αποπομπής των δύο Ελλήνων ναζί ευρωβουλευτών:
«Από νωρίς εγώ μιλούσα για πολιτικό ζήτημα στη συμμετοχή ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στο ΕΚ. Είχαμε κάνει από πέρσι παράσταση διαμαρτυρίας με πλακάτ στο Στρασβούργο, στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με τη συμμετοχή όλης της GUE. Η ΕΕ και το ΕΚ δεν έχουν πλαίσιο για περιπτώσεις σαν κι αυτή, δεν εμπίπτει σε αυτά που καλύπτει ο κανονισμός δεοντολογίας του ΕΚ, αλλά θα το δημιουργήσουν.
Θέλω να είμαι πολύ καθαρός: Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου μιλάει για εγκληματική οργάνωση. Δεν δικάστηκαν οι άθλιες ιδέες των ναζιστών, αλλά τα εγκλήματά τους. Και να τονίσουμε ότι η ΧΑ είναι όχι ακροδεξιά, αλλά ναζιστική. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, μην τα κάνουμε σούπα γιατί θα χάσουμε τον στόχο. Η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν μια ναζιστική οργάνωση, εγκληματική και με την απόφαση του δικαστηρίου πλέον, που έχει προκαλέσει πόνο και αφαίρεση ζωών».

Ο ευρωβουλευτής μάλιστα επέμεινε ιδιαίτερα ανάγκη να μην συνεχιστεί η εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιας εγκληματικής οργάνωσης που υποδυόταν το πολιτικό κόμμα:
«Εγώ θεωρώ ότι όχι μόνο ο Λαγός, αλλά και ο άλλος, ο Κωνσταντίνου πρέπει να φύγουν από το ΕΚ, τώρα. Το αναφέρω και σε σημερινό μου άρθρο στο TVXS, ότι πρέπει ολόκληρο το ψηφοδέλτιο της εγκληματικής οργάνωσης να απορριφθεί από το ΕΚ. Ακόμα κι αν χρειαστεί η χώρα μας, που έχει 21 αντιπροσώπους να μείνει με 19, αν οι 2 έδρες δεν μπορέσουν να διανεμηθούν αλλού, ας έχουμε 19. Θα εκπροσωπούν τη χώρα μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Όχι μόνο ο Λαγός και ο Κωνσταντίνου λοιπόν, αλλά όλοι. Αυτός δηλαδή που θα διαδεχθεί τον Λαγό, θα είναι τι; Σοβαρή Χρυσή Αυγή; Δεν κρίθηκε η ιδεολογία τους αλλά η εγκληματική τους δράση. Και οι αναπληρωματικοί είναι εμπλεκόμενοι. Το ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι κανονικού κόμματος που μπορεί να περιέχει ανθρώπους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο. Για να είσαι στο ψηφοδέλτιο πρέπει να είσαι στο αρχηγείο. Υπενθυμίζω ότι δεν ξεκινούσε το ψηφοδέλτιο τους από το Α. Είχε συγκεκριμένη σειρά, ήταν προαποφασισμένο Όσοι συμμετείχαν ήταν στο πολύ στενό περιβάλλον του αρχηγείου. Η ΧΑ λοιπόν όχι για τις ιδέες, αλλά για την εγκληματική της δράση, δεν πρέπει να έχει εκπροσώπηση».

 

Ο Κώστας Αρβανίτης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας:
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί στην πρώτη φάση του κορωνοϊού να πανηγυρίζει και ο κ. Μητσοτάκης να μιλάει ως Μωυσής , ο κύριος Εγώ. Όταν στην αρχή μιλούσε για το “εμείς”, εννοώντας την πολιτεία, το κράτος, είχε την απόλυτη στήριξη όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Να το παίρνει και να λέει “εγώ” κέρδισα και τώρα στα πραγματικά ζόρια της δεύτερης φάσης να μένει στην ατομική ευθύνη, είναι αδιανόητο. Δεν είναι δυνατόν από τον Μάρτιο που ξέρουμε και λέγαμε όλοι, κι οι επιστήμονες, και οι δημοσιογράφοι, ότι τον Σεπτέμβρη περιμένουμε 2ο κύμα, να πανηγυρίζει στην Σαντορίνη και να λέει “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”, και “τελειώσαμε με τον COVID και προχωράμε”».

«Και το πιο σημαντικό», συνέχισε, «είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε οργάνωση του κράτους και ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ. Ούτε της εκπαίδευσης, ούτε των εργαζομένων ούτε των ΜΜΜ. Αντίθετα, μέσα αυτήν εδώ τη δίνη η κυβέρνηση έφερε μια σειρά από μέτρα που εξυπηρετούσαν το μεγάλο κεφάλαιο, τα συμφέροντα και τα μιντιακά συγκροτήματα, κινήσεις ιδιαίτερου κύρους για τα δικά τους συμφέροντα και σχέσεις. Μέσα σε μια τέτοια κατάσταση η κυβέρνηση φέρνει εργατικό νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη συζητάμε για τον Ευρωπαϊκό ενιαίο μισθό και επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε την τηλεργασία, μέσα στο μακελειό της πανδημίας έρχεται η κυβέρνηση να φέρει τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη μοίρα. Η κυβέρνηση Δεν μπορεί να χειρίζεται τα πράγματα μόνο επικοινωνιακά και στη λογική ντιλ και μπίζνες. Πλέον βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, έχουν ευθύνη. Δεν περνάει έτσι η πανδημία, θέλει προσπάθεια, επιμονή και στήριξη του ΕΣΥ».

Κλείνοντας εξέφρασε τον φόβο του ότι αν δεν θωρακιστεί άμεσα το σύστημα υγείας και η κοινωνία, το πρώτο μνημόνιο θα φαντάζει «μια όμορφη ανάμνηση»:
«Εδώ στο Βέλγιο, με πολλά τεστ βέβαια, έχουμε 20.000 κρούσματα την ημέρα. Και εδώ μπορούμε να δούμε τη σημασία του ΕΣΥ. Εδώ δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας, και άρα υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Τι θα κάνεις αν χρειαστεί, εδώ γέμισαν οι ΜΕΘ. Οι άνθρωποι εδώ έχουν δείξει υπευθυνότητα, φορούν μάσκα, τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Υπάρχει και λιγότερος συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλά η χώρα έχει πρόβλημα λόγω κλίματος. Κι εμείς, με αυτό το θείο δώρο του ελληνικού κλίματος γιατί δεν το αξιοποιήσαμε; Θα περιμένουμε το εμβόλιο και όποιος αντέξει; Και αν το εμβόλιο δεν βρεθεί Δεκέμβρη, αλλά Μάρτη; Θα χάσουμε κόσμο, απλά; Τι θα γίνει με την οικονομία; Πώς θα αντέξουμε; Το πρώτο μνημόνιο θα φαντάζει όμορφη ανάμνηση».


Κοινοποίηση