Κοινοποίηση

Από τη συνέντευξη που παραχώρησα στην DW και στους δημοσιογράφους Δήμητρα Κυρανούδη και Γιάννη Παπαδημητρίου, στην εκπομπή τους, «Η Ευρώπη Αλλιώς», στις 4/7, αμέσως μετά το κλείσιμο της πρώτης ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης εδώ.

Τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκα:

✔️Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μια λογική διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, ίσως να ήταν «ταμπού» για τα ελληνικά δεδομένα. Ταμπού με την έννοια ότι υπάρχει ευρεία δυνατότητα για συζήτηση και συνεννόηση, όχι στη θεματολογία.

✔️Οι δικές μου προτεραιότητες στην ευρωβουλή, οι επιτροπές τις οποίες θα παρακολουθώ και στις οποίες θα συνεισφέρω, θα έχουν να κάνουν με τα εργατικά δικαιώματα (EMPL) και τις πολιτικές ελευθερίες-κοινωνικά ζητήματα (LIBE). Για αυτό με έχει προετοιμάσει και η μη πολιτική μου δράση, όπως η δουλειά μου στο ΚΕΘΕΑ.

✔️Η επίδειξη απαξίωσης των ευρωσκεπτικιστών, που γύρισαν της πλάτες τους στην πρώτη ολομέλεια ήταν άκομψη και μακριά από τη δική μου αισθητική. Με ενόχλησε, όπως με ενόχλησε –πολύ περισσότερο- η παρουσία στα έδρανα του υπόδικου Λαγού, της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.

✔️Η πρόταση Macron, της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας δείχνει πως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται από τις μεγάλες δυνάμεις με δικά τους, εθνικά κριτήρια, και όχι μέσα από τη συνεννόηση των πολιτικών ομάδων. Αυτή η πολύ συντηρητική επιλογή είναι μια ιδεολογική ήττα. Εμένα δε με αφορά το παιχνίδι εξουσίας του γαλλο-γερμανικού άξονα, αλλά η Ευρωπαϊκή ένωση και η πολιτική της συνολικά.

✔️Οι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους σε αυτές τις εκλογές. Στο παρελθόν έχουν ξαναέρθει και αποχωρήσει από το προσκήνιο. Οι επιδόσεις τους είναι αποτέλεσμα της κρίσης ιδεολογικής ταυτότητας και πολιτικής κατεύθυνσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Η Αριστερά δεν κατάφερε να απορροφήσει αυτόν τον κόσμο και εκεί συνίσταται η ήττα της και κατ’ επέκταση η νίκη της δεξιάς. Ανέφερα στην κυρία Ska Keller πως, ενόσω εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε για την Προοδευτική Συμμαχία και έχουμε τους Πράσινους στα ψηφοδέλτιά μας, δεν μπορείτε να απαξιώνετε την GUE και κατόπιν εορτής να την επαναπροσεγγίζετε. Πρέπει η συνομιλίες μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων να είναι ειλικρινής. Η στάση Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών ήταν κάπως καιροσκοπική.

✔️Είτε θα μπούμε σε μια λογική συμμαχιών κρατών στον άξονα βορρά-νότου, που για εμένα είναι ψευτοδίλημμα, είτε σε μία ανασυγκρότηση των πολιτικών δυνάμεων, να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Ποια Ευρώπη θέλουμε; Η θέση μου είναι ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στον καπιταλιστή του βορρά και τον καπιταλιστή του νότου. Το κεφάλαιο κινείται με τους ίδιους όρους, αντίστοιχα πρέπει να κινηθούν και οι εργαζόμενοι. Σαν πολιτικές δυνάμεις καλούμαστε να καθορίσουμε το ιδεολογικό πλαίσιο που μας ενδιαφέρει σε ζητήματα περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμπορίου· παντού υπάρχουν ιδεολογικές βάσεις δεδομένων. Πρέπει να ανοίξουμε κουβέντες και συγκρούσεις ιδεολογικού χαρακτήρα. Αυτό θα μας κάνει καλύτερους και περισσότερο δημοκράτες.

✔️Όσον αφορά το μεταναστευτικό, αυτό που οφείλουμε να σηκώσουμε και θα το κάνουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αναδείξουμε τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης. Τι κάνει έναν άνθρωπο να βάζει το παιδί του σε μια βάρκα και να διασχίζει θάλασσες και ναρκοπέδια; Η απάντηση είναι: Ο πόλεμος. Στην αριστερά, τα τελευταία χρόνια, δεν μιλάμε πολύ για την αιτία του πολέμου. Πρέπει να μιλήσουμε για τον ιμπεριαλισμό, για το ειρηνευτικό κίνημα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μη δημιουργούμε αυτές τις συνθήκες πολεμικής εμπλοκής. Η ΕΕ δυστυχώς πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα. Δεν καλούμαστε μόνο να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, αλλά και να καταπολεμήσουμε τα αίτιά του. Η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο


Κοινοποίηση