Στη Μάλτα βρίσκεται ο Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της ερευνητικής επίσκεψης, είναι να διαπιστώσουν οι Ευρωβουλευτές μέλη της LIBE τα σημεία αλλά και το επίπεδο προόδου μιας σειράς αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμα ζητήματα Κράτους Δικαίου αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς.
Πρόκειται για την τρίτη αποστολή σε ελεγχόμενο για θέματα κράτους Δικαίου και Δημοκρατίας κράτος-μέλος της ΕΕ στην οποία συμμετέχει τους τελευταίους δώδεκα μήνες o Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left. Μετά την Σλοβενία και την Πολωνία, η Υποομάδα Παρακολούθησης Δημοκρατίας Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της LIBE (DRFMG) απήθυνε σύσταση για μια αποστολή και στη μικρή νησιωτική χώρα της Μεσογείου που μπήκε με θορυβώδη τρόπο στα πρωτοσέλιδα του Διεθνούς Τύπου μετά την άγρια δολοφονία της Δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια.
Η ερευνητική της δουλειά πάνω στα κυκλώματα διαφθοράς και τους φορο-παραδείσους που κρύβουν τα χρήματά τους ισχυροί επιχειρηματίες και πολιτικοί, συχνά «υπεράνω υποψίας», τα περίφημα “Panama Papers”, την έβαλε στο στόχαστρο πανίσχυρων συμφερόντων που ακόμη και σήμερα καταδιώκουν την οικογένειά της με τη γνωστή εκδικητική μέθοδο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPP).
Η άγρια δολοφονία της έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα σε θέματα διαφθοράς, κάνοντας αναγκαίες μια σειρά μεταρρυθμίσεων, την πρόοδο των οποίων θα εξετάσουν οι Ευρωβουλευτές, όπως γίνεται πάντα στις αντίστοιχες αποστολές.
Την ίδια ώρα ανοιχτά παραμένουν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σύστημα χορήγησης «golden visas», ακόμη και την ποιότητα και την ελευθερία της Ενημέρωσης καθώς η Μάλτα στην πρόσφατη έκθεση των Reporters Sans Frontières η Μάλτα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, λίγο πάνω από την (τελευταία) χώρα μας.
Για όλα αυτά οι Ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον πρωθυπουργό και μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές, μέλη του Δικαστικού σώματος, Δημοσιογράφους, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και στελέχη ΜΚΟ.
Ξεχωριστής σημασίας είναι οι συναντήσεις με δημοσιογράφους μέλη του Daphne Project, της ερευνητικής δημοσιογραφικής Ομάδας που συνεχίζει το έργο της δολοφονημένης ρεπόρτερ, αλλά και με μέλη της οικογένειας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια.
«Ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα εντός της ΕΕ θα έπρεπε, αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητος πια. Από τη μία η νέα Ακροδεξιά, η παγκόσμια AltRight, και από την άλλη πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες σε πολλές χώρες της Ε.Ε., πνίγουν το Κράτος Δικαίου και αλλοιώνουν τις Δημοκρατίες μας», σημειώνει ο Ευρωβουλευτής. Και καταλήγει «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό ούτε στη Μάλτα, ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στην Πολωνία, ούτε σε καμία χώρα της ΕΕ.»