Κοινοποίηση

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, όπου επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Κέντρου Κράτησης Διαβατών.

Μαζί με κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από τον συντονιστή της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Δουίτση, τα μέλη της γραμματείας Φωτεινή Παπαδοπούλου και Μίλτο Οικονόμου, το μέλος της Κ.Ε. και πρώην βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, το μέλος της Κ.Ε. Άννα Ρογδάκη, το μέλος της Ν.Ε., Μαρία Τοπαλίδου και την περιφερειακή σύμβουλο και μέλος της Ν.Ε., Δήμητρα Θωμά, επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ως εκπρόσωπος της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL για το προσφυγικό.

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους στη δομή, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν καθημερινά. Ανάμεσα σε άλλα τέθηκε το θέμα της νομικής κάλυψης των εργαζομένων και της υποστήριξης των δομών. Όπως είπε ο Κ. Αρβανίτης, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» με την Ευγενία Χατζηγεωργίου, «οι συνθήκες είναι πολύ απαιτητικές και οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταπεξέρθουν και να παρέχουν στους πρόσφυγες την φροντίδα και την περίθαλψη που χρειάζονται. Η δομή έχει περισσότερους ανθρώπους από όσους μπορεί  να αντέξει, οι εργαζόμενοι δίνουν την μάχη για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, κλείνουν δομές και την ίδια ώρα ανακοινώνουν την δημιουργία νέων δομών. Υπάρχει πλήρης αποσυντονισμός για το προσφυγικό».

Επί τάπητος τέθηκε, ακόμη, το ζήτημα των σχολικών αναγκών και η μεταφορά των μαθητών στις σχολικές μονάδες και η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καθώς και στην ενσωμάτωση παιδιών μετά από περιστατικά βίας.

Ο ευρωβουλευτής από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό, με ευρωπαϊκό αντίκτυπο. «Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συμβαδίζει πλήρως με τις χώρες του Βίσεγκραντ, με την ακροδεξιά δηλαδή, και στη συνέχεια ο κος Χρυσοχοΐδης βγαίνει ως επαίτης στην Επιτροπή της LIBE, ζητάει και παρακαλά» ήταν το σχόλιό του, ενώ προσέθεσε πως πλέον εκφράζεται διαφορετική φωνή στην Ευρώπη εξαιτίας της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση της Ν.Δ. «Για όσους εμμένουν στην ακροδεξιά ρητορική και μιλούν για εισβολείς και λαθρομετανάστες, να σημειωθεί ότι και σε αυτή, όπως και στις περισσότερες δομές, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, χώρες δηλαδή που υποφέρουν από μακροχρόνιους πολέμους. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί φιλοξενούμενοι είναι παιδιά και έφηβοι. Μιλάμε για πρόσφυγες πολέμου», τόνισε.

Το βράδυ, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, με τίτλο «Τίμιοι Παράνομοι: Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή». Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε την αξία του συνθήματος «Η δύναμη να αλλάζεις». «Αυτό το σύνθημα είναι πολύ σημαντικό, και το έμαθα από το ΚΕΘΕΑ αλλά και τις φυλακές Διαβατών και το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ εδώ. Η σχέση των κρατουμένων με την τέχνη απελευθερώνει τη σκέψη τους. Μέσω αυτής επικοινωνούν με όσους είναι έξω απ’ τα κάγκελα. Μια δημοκρατική κοινωνία δε μπορεί να είναι τιμωρητική. Οι περισσότεροι φλερτάρουμε καθημερινά με την παραβατικότητα, και είναι θέμα συγκυρίας να βρεθείς εκτός νόμου και μέσα απ’ τα κάγκελα. Οι δημοκρατικοί άνθρωποι και οι δημοκρατικές πολιτείες πρέπει να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους τη δεύτερη ευκαιρία. Σημαντικό εργαλείο σε αυτό, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας».

Εξέφρασε ακόμη τη συγκίνησή του που οι άνθρωποι της πόλης γέμισαν μια αίθουσα για να δουν τα έργα των κρατουμένων. «Φαίνεται πως πρόκειται για μια πόλη με βαθιές δημοκρατικές αξίες κι ευαισθησίες και περνάει ένα μήνυμα δυνατό, που δίνει κίνητρο σε ότι αφορά τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου. Ένα μήνυμα να μη νιώθουν οι άνθρωποι τελειωμένοι, αλλά να χτίζουν νέα όνειρα και συνθήκες για μια νέα αρχή».

Ο ευρωβουλευτής έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή του με τη δέσμευση να συνεχίσει να αναδεικνύει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου της οποίας είναι μέλος (LIBE) τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, όπως με την ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για της φυλακές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη· απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που όχι μόνο βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική, αλλά δημιουργεί και μια σειρά σοβαρά προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των φυλακών, όσο και στη διεθνή συνεργασία της χώρας.


Κοινοποίηση