Κοινοποίηση

Ηχηρό και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Κώστα Αρβανίτη κατά της Ουμπεροποίησης της Εργασίας και του τριτοκοσμικού εργασιακού μοντέλου που φέρνει η χωρίς κανόνες επικράτηση της λεγόμενης «Οικονομίας της Πλατφόρμας».

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left, στη συζήτηση με θέμα «Δίκαιες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμα – Νέες μορφές απασχόλησης που συνδέονται με την ψηφιακή ανάπτυξη».

Ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε γρήγορη θέσπιση ενός πλαισίου σαφών κανόνων που θα διασφαλίζουν τους εργαζόμενους στην ΕΕ, αποτρέποντας περαιτέρω συμπίεση στα εισοδήματα αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα, κάτι που είναι σίγουρο πως θα συμβεί σε περίπωση που οι πλατφόρμες αφεθούν στη λεγόμενη αυτορρύθμιση, επιλογή που όπως υπογράμμισε «σημαίνει ότι θα κερδίσει ο ισχυρός».

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, κανόνες στη διαχείριση των δεδομένων που παράγουν εργαζόμενοι και καταναλωτές, αλλά και ο αποκλεισμός της δυνατότητας να απολύουν ή να προσλαμβάνουν οι αλγόριθμοι, είναι οι κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι προτάσεις της Αριστεράς, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες να μην υπολείπονται των μισθωτών ως προς τους όρους και την προστασία της εργασίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 

Εδώ δε συγκρούονται οι φίλοι της πλατφόρμας και οι εχθροί της πλατφόρμας.

Εδώ δε συγκρούονται οι φίλοι της προόδου και οι άλλοι, που βρίσκονται στον προηγούμενο αιώνα.

Εδώ μπαίνει το θέμα ποιοι είναι αυτοί που δε θέλουν δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Ο φόβος του παρελθόντος που άκουσα πολλές φορές, είναι να έχουν οι άνθρωποι δικαιώματα. Και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαιώματα στις νέες συνθήκες.

Χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο λοιπόν που θα προστατεύει τους εργαζόμενους.

Αυτορρύθμιση  – που το ακούω πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια – σημαίνει ότι θα κερδίσει ο ισχυρός.

Πλαίσιο λοιπόν, που:

  • Θα προβλέπει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εκπλήρωση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πλατφορμών. Δε θα μπορεί να απολύει ή να προσλαμβάνει ο αλγόριθμος αλλά θα έχει την ευθύνη ο άνθρωπος.
  • Θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες διαχειρίζονται τα δεδομένα που παράγουν εργαζόμενοι και καταναλωτές – και οι εργαζόμενοι διατηρούν τον έλεγχό των δεδομένων τους, είτε όσο απασχολούνται στις πλατφόρμες είτε έχουν αποχωρήσει από αυτές.
  • Θα υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση! Μια προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας.

Εδώ λοιπόν, μπορούμε να συμμαχήσουμε με αρκετούς.

Και είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούμε με κάποιους άλλους.


Κοινοποίηση