Κοινοποίηση

Μία ακόμη διάσταση, τη γεωπολιτική, αναδεικνύει ο Κώστας Αρβανίτης στο ζήτημα της επικείμενης μεταφοράς των δραστηριοτήτων της PITSOS στην Τουρκία και το λουκέτο στο ιστορικό εργοστάσιο του Ρέντη.

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει την επιλογή της Γερμανικής μητρικής εταιρείας BOSCH να επιλέξει όχι μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα για να μεταφέρει τις δραστηριότητές της, αλλά την Τουρκία, μια χώρα που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα, σε μόνιμη αντιπαράθεση με την ΕΕ, περιφρονώντας διεθνείς της υποχρεώσεις.

Πέρα από τα ζητήματα της απίσχνανσης της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης της χώρας και των επιπτώσεών της απόφασης για την PITSOS στην ανεργία, η ερώτηση αναδεικνύει το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται με επίκεντρο την Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Η επιλογή του Γερμανικού κολοσσού να μεταφέρει μια κερδοφόρα δραστηριότητά σε μια χώρα που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο τμήμα αυτού του γεωπολιτικού παιχνιδιού.

Για όλα αυτά ο Κώστας Αρβανίτης αναζητεί απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή ηγεσία με την ερώτηση, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

 

Η εταιρεία πρώην PITSOS, θυγατρική σήμερα της BSH (Bosch) γερμανικών συμφερόντων, λειτουργεί στην Ελλάδα από το έτος 1865, αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση και απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους. Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έως 31-12-2020, η παραγωγική μονάδα θα αποχωρήσει από την Ελλάδα και θα εγκατασταθεί στην Τουρκία από όπου και θα εξακολουθήσει τη λειτουργία της.

Η αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα και η εγκατάστασή της στην Τουρκία πρέπει να αποκρουστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων που αποτελούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και της διεθνούς νομιμότητας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή της μεταφοράς μιας ακμάζουσας στην Ελλάδα επιχείρησης σε κράτος το οποίο ενθαρρύνεται στην επίδειξη επιθετικότητας, καθώς επιχειρήσεις που εδρεύουν και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Τουρκία;
  2. Πώς θα ενεργήσει η Επιτροπή ώστε να ενισχύεται η ευρωπαϊκή συνοχή και να μην υπονομεύονται οι αποφάσεις των Οργάνων της ΕΕ που αποσκοπούν σε μέτρα πίεσης για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των μελών της αλλά και των κανόνων του διεθνούς δικαίου;

Κοινοποίηση