Με το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης έγινε η χθεσινή εκπομπή «Παρατηρητήριο – Covid 19». Μεταξύ άλλων, καλεσμένος του Κώστα Αρβανίτη ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & πρ. Υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με τον οποίο είχαν μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις εξελίξεις στο Eurogroup, τη στάση της ΕΕ και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, αυτό που χρειάζεται η ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένας μηχανισμός που θα απορροφήσει το έκτακτο χρέος ώστε να μην επιβαρυνθεί η κάθε χώρα ξεχωριστά· χρειάζεται, δηλαδή, έκδοση ευρωομολόγου.
«Αυτό δεν έγινε. Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup αποτελεί έναν θολό συμβιβασμό και δεν είναι η λύση που χρειάζεται η Ένωση. Η κάθε χώρα ξεχωριστά θα αναγκαστεί να πάρει δάνεια είτε από την ΕΕ είτε απο τις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι από την υγειονομική κρίση θα βγούμε με νέα κρίση χρέους. Και, αυτή τη φορά, και με μια κρίση συνοχής της ΕΕ», τόνισε συμπληρώνοντας πως αυτή η κρίση, αν και συμμετρική – διότι επηρεάζει τους πάντες- είναι ασύμμετρη ως προς τα αποτελέσματα.
Στην ερώτηση του Κ. Αρβανίτη για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την επιλογή να ζητήσει -αν και πολύ χαμηλόφωνα- ευρωομόλογο: «Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης ζήτησε ευρωομόλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, και συνιστά μια δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι θυμόμαστε την αντίδραση της ΝΔ όταν εμείς ζητούσαμε ευρωομόλογο. Ομοίως και με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, και τώρα φαίνεται η σημασία του.»
Ώριμες οι συνθήκες για συζήτηση του χρέους: Ο πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θύμισε τις δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ξαναέρθουν στο προσκήνιο: Ρήτρα ανάπτυξης και πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. «Οι προτάσεις μας ξαναγίνονται επίκαιρες και πρέπει να ξαναέρθουν στο προσκήνιο».
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μια αριστερή απάντηση στην κρίση: «Αυτή τη στιγμή γίνονται διεργασίες σε επίπεδο συνειδήσεων. Η ΕΕ δεν αντέδρασε όπως έπρεπε. Η ενοποίηση και η συνεργασία συνδέονται με την επιβίωσή μας και πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος ριζοσπαστισμός μέσα από αυτή την εμπειρία.»
Δείτε το βίντεο: