Κοινοποίηση

#είδαμε_διαβάσαμε: Στην Αυγή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου:

Στο 60% των μειωμένων αποδοχών δώρο και επίδομα αδείας για όσους εργαζόμενους ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που μειώνει οριζόντια τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έως και 50%, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων.

Με την τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «μισή δουλειά – μισός μισθός», μειώνεται και το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος ως δώρο Χριστουγέννων (14ος μισθός) και το επίδομα αδείας (13ος μισθός), στην περίπτωση που απολυθεί από τις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος με αποδοχές 1.000 ευρώ, αν εργαζόταν κανονικά και απολυόταν στις 15 Οκτωβρίου, θα έπαιρνε το ερχόμενο Δεκέμβριο 732 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων. Εφόσον ο μισθός του μειώνεται μέσω του μηχανισμού στα 840 ευρώ, για το ίδιο διάστημα θα λάβει τον προσεχή Δεκέμβριο ως δώρο Χριστουγέννων 369 ευρώ, δηλαδή το 60% των μειωμένων αποδοχών του.

Χάνουν 3 μισθούς οι εργαζόμενοι

Παράλληλα, η αναστολή συμβάσεων, το επίδομα των 534 ευρώ και η εκ περιτροπής εργασία συρρικνώνουν δραματικά τους μέσους μισθούς. Με τον συνδυασμό των κυβερνητικών μέτρων που εφαρμόστηκαν τόσο στην περίοδο της καραντίνας όσο και αυτών που εφαρμόζονται με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας και με το σχήμα “μισή δουλειά – μισός μισθός” που προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εργαζόμενοι θα δουν απώλειες που ισοδυναμούν με τρεις μισθούς. 

Με βάση τους υπολογισμούς, ένας εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση προ πανδημίας και μέσο ημερομίσθιο στα 50,55 ευρώ, δηλαδή ένας εργαζόμενος (π.χ. στον τουρισμό) που λάμβανε τον μέσο μισθό των 1.153 ευρώ (σ.σ.: είναι ο μέσος μισθός με βάση τις τελευταίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ στα τέλη Απριλίου), θα είχε διαδοχικές απώλειες από τον Μάρτιο και μετά.

Στο παράδειγμα που μας δίνει το ρεπορτάζ της Αυγής, ο εργαζόμενος (υπάλληλος σε ξενοδοχείο):

* Από 1 έως 30 Μαρτίου ο εργαζόμενος έλαβε 1.153 / 2 = 576 ευρώ από τον εργοδότη (διάστημα από 1 έως 15 Μαρτίου) και 267 ευρώ από την αποζημίωση ειδικού σκοπού (ΠΝΠ 20.3.2020), δηλαδή στο σύνολο έλαβε 843 ευρώ. Οι απώλειες για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 310 ευρώ.

* Με την ένταξη του εργαζόμενου σε αναστολή σύμβασης ήδη από τις 15 Μαρτίου, ο εργαζόμενος θα λάβει για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 534 x 2 = 1.068 ευρώ.

* Αν εργαζόταν ο εργαζόμενος του παραδείγματός μας, θα λάμβανε 2.306 ευρώ για τους δύο αυτούς μήνες. Άρα οι απώλειές του είναι 1.238 ευρώ.

Από 1 Ιουνίου ο εργαζόμενος θα επιστρέψει στην εργασία του (ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας) και αμέσως τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία λαμβάνοντας το 50% των αποδοχών του, επομένως 576 ευρώ. Η δε αναπλήρωση από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είναι 576 x 60% = 345 ευρώ, δηλαδή σύνολο 921 ευρώ τον μήνα.

Οι απώλειες λοιπόν για τον εργαζόμενο για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που θα συνεχίσει να εργάζεται τις μισές μέρες, είναι 232 ευρώ x 4 μήνες = 928 ευρώ.

Συνολικά ο εργαζόμενος του παραδείγματος χάνει από 1 Μαρτίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2.476 ευρώ!

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες μέχρι τέλος του χρόνου

Από αυτούς τους υπολογισμούς προκύπτει ότι οι συνολικές απώλειες για τον εργαζόμενο την περίοδο της κρίσης λόγω του κορωνοϊού είναι περισσότερες από δύο μισθούς.

Οι απώλειες φυσικά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο αν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει για τουλάχιστον δύο κλάδους (τουρισμός, μεταφορές) σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σε ποσοστό εισοδήματος ο εργαζόμενος χάνει περίπου 30% των αποδοχών του μέσα σε 7 μήνες! Δηλαδή την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση επέκτασης του προγράμματος, οι μισθολογικές απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Δηλαδή, στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος υπάλληλος συνεχίσει στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, οι απώλειες θα είναι 232 ευρώ x 3 = 696 ευρώ.

Επομένως, στα 2.476 ευρώ που έχασε την περίοδο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προστεθούν και τα 696 ευρώ της περιόδου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Δηλαδή σ’ αυτήν την περίπτωση οι απώλειες φτάνουν τα 3.172 ευρώ!




Κοινοποίηση