αποσυνδεση τηλεργασια
©AdobeStock/Goffkein
Κοινοποίηση

#είδαμε_διαβάσαμε στο press room του Ευρωκοινοβουλίου για το ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Απασχόλησης του Ε/Κ την περασμένη Τρίτη σχετικά με την τηλεργασία

Η αποσύνδεση από την εργασία θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα

«Με 31 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 18 αποχές, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) δηλώνουν πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά και χωρίς φόβο για συνέπειες το δικαίωμα της αποσύνδεσης, μεταξύ άλλων μέσω συλλογικών συμβάσεων. Επισημαίνουν δε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων».

Κάλεσμα για νομοθεσία της ΕΕ που θα παρέχει αυτό το δικαίωμα σε όλους τους εργαζομένους

«Οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για οδηγία της ΕΕ σχετικά με το δικαίωμα αποσύνδεσης, καθώς το δικαίωμα αυτό δεν κατοχυρώνεται ρητά στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως η δυνατότητα αποσύνδεσης στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα, επιτρέποντας στους εργαζομένους να απέχουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του καθορισμένου από τη σύμβαση ωραρίου τους, χωρίς επιπτώσεις».

Η αυξανόμενη προσδοκία για «διαρκή διαθεσιμότητα» επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την προσωπική ζωή των εργαζομένων

«Η νοοτροπία που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να «ξεχάσουν» τη δουλειά τους, αλλά και η αυξανόμενη προσδοκία ότι αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευημερία, σύμφωνα με την επιτροπή Απασχόλησης»

Από την έναρξη της κρίσης COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων εργάζονται από το σπίτι

«Σύμφωνα με το Eurofound, από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων της ΕΕ εργάζεται πλέον από το σπίτι. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που να καθορίζει και να ρυθμίζει άμεσα το δικαίωμα απενεργοποίησης. Η ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων, τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών καθιστά δυνατή την εργασία από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Οι τεχνολογίες αυτές όμως μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, επεκτείνοντας το ωράριο εργασίας, «θολώνοντας» τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και εξαλείφοντας τον προσωπικό χρόνο και τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης των εργαζομένων, έστω και από απόσταση, όπως απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και του εγκλεισμού».

Επόμενα βήματα

«Το μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Απασχόλησης αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ τον Ιανουάριο του 2021. Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα υποβληθεί στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ για χρήση στο πλαίσιο μελλοντικών νομοπαραγωγικών αποφάσεων».

Η άποψή μας:

Μείζον θέμα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων

Με αφορμή το πρόσφατο αυτό ψήφισμα, να σημειώσουμε πως οι επιπτώσεις της τηλεργασίας στον εργαζόμενο και την ανάγκη θέσπισης ενός νέου πλαισίου που θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των τηλεργαζομένων – μέσα σε αυτά και το δικαίωμα στην αποσύνδεση – έχουν απασχολήσει εκτενώς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. ΑρβανίτηςΑχτσιόγλου Ξενογιαννακοπούλου έχουν προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα προστασίας των εργαζομένων σε αυτή τη νέα συνθήκη από την πρώτη στιγμή.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης, έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ του δικαιώματος στην αποσύνδεση, καθώς και μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους τηλεργαζόμενους. Από τη μείωση ωραρίου και την αύξηση των αποδοχών μέχρι τη συμμετοχή του εργοδότη στην κάλυψη της δαπάνης της τηλεργασίας και την διαφύλαξη των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, με άρθρα, συνεντεύξεις, παρεμβάσεις στο ΕΚ αλλά και την πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Αρβανίτης σηκώνει το θέμα ψηλά, διαβλέποντας πως πολύ εύκολα η έκτακτη συνθήκη μπορεί να μετατραπεί σε κανονικότητα, κανονικότητα που πρέπει να είναι ευνοϊκή προς τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν – ή θα κληθούν από τον εργοδότη τους – να εργαστούν με τηλεργασία.


Κοινοποίηση