Τα ονόματα του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ, των διωκόμενων Γιάννας Παπαδάκου & Κώστα Βαξεβάνη και του παρακολουθούμενου Θανάση Κουκάκη ακούστηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απο τον Κώστα Αρβανίτη, την ημέρα μάλιστα που η Ελλάδα «γκρεμίστηκε» από την 70η στην 108η θέση (τελευταία από όλες τις χώρες της ΕΕ) του πίνακα Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left στη συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου δεν αρκέστηκε σε γενικές επισημάνσεις αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά σε λειτουργούς του Τύπου. Επαγγελματίες για τους οποίους οι «απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης», όπως σημειώνεται και στον τίτλο της σημερινής συζήτησης είναι μια άγρια καθημερινή πραγματικότητα, μοιραία για κάποιους, και όχι ένας θεωρητικός φόβος.
Ολιγοπώλια και μεγιστάνες, έλεγχος των ΜΜΕ από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εμπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας δημιουργούν ένα δυστοπικό σκηνικό για την Ενημέρωση στην Ευρώπη, ένα σκηνικό που στραγκαλίζει την Ελευθεροτυπία.
«Στην Ευρώπη πλανάται ένα μεγάλο ερώτημα, ποιος εξουσιάζει ποιον; Οι μεγιστάνες των ΜΜΕ μέσω του Τύπου την εκάστοτε πολιτική εξουσία; Ή η πολιτική εξουσία μέσω των ιδιοκτητών προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές;» υπογράμμισε με έμφαση από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκιαγραφώντας τις μεγάλες προκλήσεις για την Ενημέρωση.
«Ποια χώρα σας φέρνει στο μυαλό; Την Ουγγαρία; Την Πολωνία; Την Ελλάδα, την Ιταλία;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια, για να υποστηρίξει πως το πρόβλημα δεν είναι μίας ή κάποιων λίγων χωρών, αλλά πως πρόκειται πλέον για «ένα νέο καθεστώς στην Ευρώπη και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά».
Στην παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής LIBE δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα SLAPP αλλά και στην διαβόητη «Λίστα Πέτσα», ως εργαλεία εκφοβισμού και χειραγώγησης της ενημέρωσης, ενώ κλείνοντας ζήτησε νομοθετικά μέτρα για την εξασφάλιση της ελεύθερης και αχειραγώγητης λειτουργίας τους.
«Λευτεριά στον Τεν Τεν», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον φανταστικό ήρωα του γνωστού κόμικ, ενός συντηρητικού πλην έντιμου ρεπόρτερ, που στο σημερινό δυστοπικό τοπίο της Ενημέρωσης στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ θα ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να βρει δουλειά σε κάποιο ΜΜΕ…
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Τριάντα χρόνια έκανα τη δουλειά του δημοσιογράφου. Θα μας λείψουν κάποιοι συνάδελφοι σήμερα που δε μπορούν να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια. Γιώργος Καραϊβάζ. Όσοι χάθηκαν στα μέτωπα της Ουκρανίας, όλοι με το όνομά τους.
Στην Ευρώπη πλανάται ένα μεγάλο ερώτημα, ποιος εξουσιάζει ποιον; Οι μεγιστάνες των ΜΜΕ μέσω του Τύπου την εκάστοτε πολιτική εξουσία; Ή η πολιτική εξουσία μέσω των ιδιοκτητών προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές;
Από τη νίκη του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία φάνηκε καθαρά ότι μια «καμπάνα» χτυπάει, ότι δηλαδή τα οικονομικά συμφέροντα έχουν τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης, και βεβαίως την εξουσία. Και αυτό είναι σοβαρό θέμα εμπλοκής πολιτικής στη δημοκρατία μας.
Ολιγοπώλια και μεγιστάνες, απ τον νότο ως τον βορρά. Βλέπουμε ότι αυτό το φαινόμενο τείνει να γίνει μια νέα πραγματικότητα. Ένα ιδιότυπο καθεστώς στο χώρο των ΜΜΕ, και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά από τις διώξεις δημοσιογράφων, τις απολύσεις δημοσιογράφων έχουμε φτάσει στις δολοφονίες, στον οικονομικό στραγκαλισμό των μη συστημικών μέσων ενημέρωσης καθώς οι ολιγάρχες, αφού τους το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο έχουν στην κατοχή τους το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας της είδησης, από την παραγωγή μέχρι και το πρακτορείο τύπου.
Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα πια για μια υπερσυγκέντρωση εξουσίας, αλλά και από την άλλη δημιουργείται ένα θολό τοπίο όπου χάνεται η βασική έννοια της διάκρισης των εξουσιών. Μονοπωλιακά οικονομικά συμφέροντα και εξουσία, μέσα ενημέρωσης και πολιτική εξουσία, πολιτική εξουσία και δικαιοσύνη.
Αυτό που σας περιγράφω, πείτε μου, ποια χώρα σας φέρνει στο μυαλό; Την Ουγγαρία; Την Πολωνία; Την Ελλάδα, την Ιταλία; Νομίζω πως είναι πλέον ένα νέο καθεστώς στην Ευρώπη και πρέπει να το δούμε πάρα πολύ σοβαρά.
Και κάτι συγκεκριμένο, δολοφονία δημοσιογράφων: τον δικό μας τον λένε Γιώργο Καραϊβάζ. Παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ που την έχει στη δικαιοδοσία το ο πρωθυπουργός: τον δικό μας δημοσιογράφο τον λένε Κουκάκη. Διώξεις δημοσιογράφων: τη λένε Γιάννα Παπαδάκου, τον λένε Κώστα Βαξεβάνη.
Και βεβαίως ο εκφοβισμός όσων τολμουν να κάνουν ερωτήσεις, με την πάγια πλέον χρήση των SLAPP.
Λίστες οικονομικής στήριξης: σε εμάς λέγεται «Λίστα Πέτσα».
Για την προστασία των ανθρώπων του τύπου, για την ελευθεροτυπία, για τη δημοκρατία, για τους συναδέλφους που χάθηκαν, που δολοφονήθηκαν, για τον Τεν Τεν που μας μεγάλωσε, ένα σύνθημα μπορεί να ακουστεί: Μέτρα νομοθετικά τώρα, και λευτεριά στον Τεν Τεν. Δε θα έβρισκε πουθενά δουλειά ο Τεν Τεν στις σημερινές συνθήκες.