Να ευχαριστήσω την πρόεδρο της Υποομάδας, Σόφι ιντ’ Βέλτ, που έκανε πολύ καλή δουλειά και καλό συντονισμό. Από την αρχή η εκπρόσωπος του ΕΛΚ ήταν αρνητική, ακόμη και για το ότι ήμασταν στη χώρα.
Διαπιστώσαμε αρκετά πράγματα στη Σλοβενία. Εγώ διαπίστωσα θέμα με τον διορισμό των εισαγγελέων, έγινε μέσα από πίεση· τον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα. Είδαμε επιθέσεις στους ανεξάρτητους θεσμούς, μιλήσαμε με τον Επίτροπο Πληροφοριών, το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είδαμε σοβαρό θέμα με τα ΜΜΕ, υπάρχει προσπάθεια να υπονομευτούν οι θεσμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου στους οποίους βασίζονται τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, είδα έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού ή νομικών οδών για την αντιμετώπιση παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς ο Διαμεσολαβητής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να υποβάλει καταγγελία μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες, άκουσα και είδα κατάχρηση κυβερνητικών διαταγμάτων, άκουσα προβληματικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά μειονότητες όπως είναι οι Ρομά ή η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είδα συστηματική άρνηση του δικαιώματος ασύλου για περισσότερα από 28.000 άτομα, που απελαύνονται βιαίως από το 2018 στην Κροατία.
Είδα και κατανοώ ότι έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα στην ΕΕ, στην Ένωσή μας, και δεν είναι μόνο η Σλοβενία ή η Πολωνία, σε τέτοια θέματα. Και νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει αυτή η κουβέντα, διότι έχουμε θέματα με τη δικαιοσύνη και τις πιέσεις προς τους δικαστές και προς τον Νότο.
Και εδώ σας ενημερώνω ότι εγώ θα καταθέσω σχετική έκθεση για τη χώρα μου, την Ελλάδα. Να σταματήσουμε να είμαστε φοβικοί όταν αναφερόμαστε στις δικές μας χώρες.
Η δημοκρατία είναι του Συνόλου της ΕΕ. Ή είμαστε ευρωβουλευτές ή είμαστε τοπικοί βουλευτές. Νομίζω ότι η κουβέντα αυτή πρέπει να συνεχιστεί, και πως η Σλοβενία πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την ομάδα μας.