Την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» για την επικαιρότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Για τις δηλώσεις Κεραμέως και Μιχαηλίδου δήλωσε πως πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για λάθος διατύπωση των δύο υπουργών της ΝΔ, όπως δεν είναι τυχαία και η εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού με το ψήφισμα που πρόσφατα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.
«Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο που χτίζεται μεθοδικά από τη δεξιά και χρειάζονται, από την πλευρά μας, αντανακλαστικά, τεκμηρίωση και άμεση αντίδραση».
Για την υπεράσπιση των δηλώσεων από τα συστημικά ΜΜΕ, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε μία μεγάλη προσπάθεια υπεράσπισης των δύο υπουργών και αποδόμησης όσων αντέδρασαν.
«Βέβαια, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε πως ο αγώνας του 1940 ήταν αγώνας κατά του φασισμού. Θα τον «περιλάβουν» κι αυτόν; Η δεξιά έχει μεγάλο πρόβλημα με τις έννοιες «φασισμός» και «ναζισμός» διότι κατά τη διάρκεια του πολέμου οι δεξιοί συνεργάστηκαν απολύτως με το καθεστώς και ήταν ως επί το πλείστον καταδότες και ταγματασφαλίτες. Κάτι που συνέχισαν και μετά την κατάρρευση του Μετώπου».
Τα πλέον επίκαιρα θέματα στο Ε/Κ είναι το προσφυγικό και το Brexit.
«Στο ζήτημα του προσφυγικού είχαμε μια μεγάλη ήττα. Με την αποχή των Πέντε Αστέρων από την ψηφοφορία, πέρασε -με δύο ψήφους διαφορά- η πιο αντιδραστική απόφαση στο θέμα «έρευνα και διάσωση» στην ιστορία της ΕΕ. Κάτι που σημαίνει πως αλλάζει το status quo στην αντιμετώπιση και τη σημασία που δίνεται στην έρευνα και τη διάσωση των προσφύγων».
Για τον ρόλο της Δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε:
«Η πολιτική που προωθεί η φον ντερ Λάιεν με την αλλαγή του ονόματος του χαρτοφυλακίου και η γενικότερη στροφή της Ευρώπης στη σκληρή δεξιά – και πολύ συχνά ακροδεξιά – ρητορική, τέμνεται απόλυτα με την πολιτική που ασκεί ο Μητσοτάκης. Αφενός με την απαγόρευση έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες, την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και την μετατροπή του προσφυγικού σε ζήτημα ασφάλειας του πολίτη, αφετέρου με την προώθηση του πλέον αντιπροσφυγικού νομοσχεδίου που επιδιώκει να περάσει με μόλις πέντε ημέρες διαβούλευση. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι ιδεολογική».
Για τον ρόλο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων:
«Η εναπομείνασα σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, διότι έχει γείρει δεξιά. Διανύουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Δεν θα προκαλέσει έκπληξη να διασπαστούν τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι πράσινοι, καθώς υπάρχουν και συντηρητικά και προοδευτικά πρόσωπα εντός τους. Εκεί καλούμαστε ως αριστερά να συμμαχήσουμε με κάθε προοδευτικό στοιχείο».
Πώς καλείται να το αντιμετωπίσει η Αριστερά:
«Η αριστερά μετράει μεγάλες απώλειες στις τελευταίες ευρωεκλογές. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προκαλέσει ρωγμές στις άλλες ευρωομάδες και να βρει συμμάχους στον προοδευτικό κόσμο. Για να καταλάβετε, κατά του εντελώς ανιστόρητου και απαράδεκτου ψηφίσματος που εξισώνει κομμουνισμό και ναζισμό – το οποίο παρεμπιπτόντως έφερε προς ψήφιση ο Αβραμόπουλος – ψήφισαν μόνο 60 ευρωβουλευτές. 40 από την Αριστερά και 20 «σκόρπιοι». Εν τω μεταξύ, τέτοιο προκλητικό ψήφισμα πριν είκοσι χρόνια δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Ούτε η Δεξιά δεν θα το ψήφιζε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και από την πλευρά μας χρειάζεται ανασύνταξη και επανατοποθέτηση. Τα γεγονότα στην Αργεντινή και τη Χιλή, βέβαια, μας δημιουργούν ελπίδα. Φαίνεται πως η λογική του νεοφιλελευθερισμού, το μοντέλο των Βρυξελλών, του Μητσοτάκη, καταρρέει. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, και γι’ αυτό τον σκοπό πρέπει να δουλέψουμε».
Για την πραξικοπηματική ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ: «Το ΚΕΘΕΑ δεν είναι απλώς μια δομή απεξάρτησης, είναι μια αλλαγή στάσης ζωής. Η λογική της κυβέρνησης αντί για άμισθο ΔΣ να υπάρχει έμμισθο, ή η πρόταση Κικίλια να ορίζει η κυβέρνηση τον πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους και τον διευθυντή, είναι απαράδεκτη. Αλλάζοντας τη διοικητική δομή, αλλάζεις τη θεραπευτική διαδικασία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
«Ο θεραπευόμενος έχει συμμετοχή στα πράγματα, και αυτό είναι μέρος της θεραπείας. Ένα άρρωστο σύστημα δε μπορεί να μιλήσει για θεραπεία. Η μάχη για το ΚΕΘΕΑ είναι μάχη ιδεών. Εμείς θα στηρίξουμε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων με ό,τι δυνάμεις έχουμε αλλά είναι υπόθεση των ανθρώπων του προοδευτικού μετώπου να στηρίξουν το ΚΕΘΕΑ στους δρόμους».
Ακούστε το ηχητικό: