Η συνέντευξη μου στην εφημερίδα Κυκλαδική της Παρασκευής 5/12 και τον Λάμπρο Δεμερτζή:
Πηγή: Cyclades24.gr
Να ξεκινήσουμε με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την Κυριακή που μας πέρασε και αναφέρεται σε σενάρια εκλογών μέσα στην πανδημία, τουλάχιστον ότι κυκλοφορούν μέσα στο Μαξίμου…
Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας όχι ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση όπως είναι η πανδημία, αλλά ως «οπλοστάσιο» για αξιοποίηση στο προσεχές μέλλον. Είναι πιθανόν να σκέφτηκαν κάτι τέτοιο, το θεωρώ εγκληματικό αυτή τη στιγμή και σίγουρα είναι λάθος μια τέτοια επιλογή. Πρέπει οι πολίτες της χώρας να βγουν από τη δίνη του φόβου και της πανδημίας. Μετά εν ηρεμία, αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρήσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, μπορεί να παραδώσει, να πάμε σε εκλογές, σε μια σοβαρή κυβέρνηση. Η προσφυγή στις κάλπες είναι διέξοδος γι αυτούς που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Άμα δε μπορείς να κυβερνήσεις θα πρέπει στη δημοκρατία να πας σε εκλογές και να παραδώσεις.
Υπάρχει μια τεράστια ανησυχία για το τι συμβαίνει. Χάνουμε κάθε μέρα 60-100 ανθρώπους, αυτό πέφτει στα μαλακά ακόμα. Σήμερα είναι 100 χτες 110 κτλ. αυτό είναι φοβερό, χάνεται ένα μεγάλο χωριό κάθε μέρα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση έβγαινε συνέχεια με τα φοβερά μπουφάν και με τις επιτροπές και έδινε σόου στις τηλεοράσεις, ως ένα βαθμό χρήσιμο για την πρώτη πληροφόρηση. Όμως στο μακελειό που γίνεται τώρα καθημερινά στη χώρα βλέπετε ότι είναι πολύ χαμηλά τα πράγματα, δηλαδή δεν έχουμε την ίδια ένταση επικοινωνίας. Μάλλον είναι κρυμμένοι αρκετοί, όπως ο κ. Κικίλιας ο οποίος ήταν ο άφαντος υπουργός από την πρώτη μέρα, όχι μόνο της πανδημίας αλλά και της διακυβέρνησης της Ν.Δ.
Θεωρείτε ότι «το έχει χάσει» η κυβέρνηση επικοινωνιακά, τουλάχιστον όσον αφορά την πανδημία;
Δε το έχει χάσει γιατί έχει τα μέσα και φαινομενικά τουλάχιστον ο «ενιαίος αρχισυντάκτης» καθορίζει πώς πάει η επικαιρότητα, αυτό μου κάνει φοβερή εντύπωση, δηλαδή πως το μείζον γίνεται έλασσον και το έλασσον μείζον. Μιλάω για τα τηλεοπτικά δίκτυα, ακόμα και για μεγάλα σάιτ που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους. Ως ένα βαθμό αυτό δημιουργεί μια αίσθηση, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, δεν φοβάται ή δεν διαμαρτύρεται, εσωτερικά πλέον μια και δεν μπορεί να δημιουργήσει διαμαρτυρίες προς τα έξω λόγω του covid και των περιορισμών. Ξέρετε, εγώ είμαι ανήσυχος γενικότερα, και το είχα επισημάνει και στην αρχή του πρώτου κύματος. Μπαίνουμε σε μια νέα κατάσταση όπου πραγματικά ο εθνικός αρχισυντάκτης ή ο παγκόσμιος αρχισυντάκτης μπορούν πλέον να καθορίσουν αυτό που λέμε συναίσθημα, πολιτική προτεραιότητα και απόφαση.
Αυτό που γίνεται στη Γαλλία είναι συγκλονιστικό και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη, και δεν εννοώ μόνο την απαγόρευση αλλά και την ποινικοποίηση της πράξης ενός πολίτη ο οποίος θα δείξει μια φωτογραφία ενός αστυνομικού σε ώρα καθήκοντος και το εκτελεί ορθώς ή λάθος. Αυτό είναι φοβερό. Τέτοια ζητήματα που βλέπουμε στην Αθήνα τα βλέπουμε και στην Πολωνία και στη Ρουμανία και στη Σλοβακία αλλά και στο Παρίσι. Οπότε καλό θα είναι ο κόσμος να μην είναι καθησυχασμένος και να έχει το νου του. Σ’ αυτό φυσικά συμβάλλουν τα εναλλακτικά δίκτυα, ένα από αυτά είναι το «Μεσόγειος στο κόκκινο». Μαθαίνω ότι η Κυκλαδική κάνει μια πολύ καλή κίνηση αυτές τις μέρες για συνέργεια με άλλον έναν όμιλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό που λέμε το πρόβλημα του ψεύδους ή της μισής αλήθειας ή της ενιαίας αντίληψης.
Θέλω να δούμε λίγο τα αντανακλαστικά της Ευρώπης. Πώς κινείται απέναντι σε όλα αυτά η Αριστερά, η ομάδα της GUE/NGL; Αντιδρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή χωρίς κανέναν έλεγχο οδηγούμαστε εκεί που θέλουν κάποιες από τις κυβερνήσεις;
Είχα την εντύπωση πως στο ευρωκοινοβούλιο, πολιτικές ομάδες και κυβερνήσεις πάνε παράλληλα, αλλά δεν είναι έτσι. Οι Ευρωβουλευτές είναι πιο απελευθερωμένοι ή λόγο της ζύμωσης με τα μέλη των άλλων πολιτικών ομάδων, με Ευρωβουλευτές άλλων χωρών, οι παρέες που γίνονται, οι συνομιλίες που γίνονται δημιουργούν αρκετές τροπολογίες και κινήσεις. Ακόμη και στην τροπολογία της Αριστεράς για την υπόθεση Ασάνζ, μια πάρα πολύ δραματική και κακή περίπτωση, καθώς αυτή τη στιγμή κρατείται παρανόμως κατά τη γνώμη μου και βεβαίως υπάρχουν φοβερά ζητήματα που αφορούν δικαιώματα και κράτος δικαίου. Αν και τελικά απορρίφθηκε η τροπολογία της GUE/NGL, υπήρξαν και ψήφοι σοσιαλιστών, πρασίνων, μα και δεξιών Ευρωβουλευτών. Βέβαια μου κάνει εντύπωση ότι κανένας Έυρωβουλευτής της ΝΔ ή του ΚΙΝΑΛ που έχουν και δημοσιογράφους στις ομάδες τους δεν ψήφισε την τροπολογία, όπως δεν ψήφισε ούτε το ΚΚΕ.
Στο θέμα των αμβλώσεων στην Πολωνία ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, πάρα πολλοί δεξιοί Ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, οπότε, ναι, το Ευρωκοινοβούλιο είναι χώρος που γίνονται ρωγμές, είναι χώρος συνθέσεων και κοινών ψηφισμάτων. Μέσα σε αυτή τη λογική προσπαθούμε να κάνουμε συζητήσεις, αν πας, οι αριστεροί από δω οι σοσιαλιστές από κει, σε λογικές «μπετόν» δε βγάζεις άκρη. Εμείς θέλουμε η GUE/NGL η ομάδα της Αριστεράς να κάνει συνθέσεις, να έχουμε επικοινωνία, βεβαίως θα γίνονται συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν οι κινήσεις της δημοκρατίας.
Πριν από λίγες μέρες είδαμε τον καταδικασμένο Γιάννη Λαγό να μιλά στην ολομέλεια. Δεν ήταν αυτογκόλ για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να του δώσουν το λόγο;
Και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αντέδρασε άμεσα και ουσιαστικά, και με ανάρτηση και με επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος, κι εγώ αντέδρασα, και η πολιτική μας ομάδα. Υπάρχει κενό στον κανονισμό για τέτοιες περιπτώσεις, κι εμείς ζητάμε να πάνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Μπορεί δηλαδή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να ανακοίνωσε ότι έλαβε το αίτημα άρσης της ασυλίας του καταδικασθέντος Λαγού όμως το χρονοδιάγραμμα νομίζω ότι παραμένει και αμφίβολο και καθυστερεί πάρα πολύ. Εδώ θα ήθελα να πω ότι αρμόδια είναι η επιτροπή νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής η οποία όμως ακολουθεί κατά κανόνα τη σειρά εξέτασης των περιπτώσεων, αυτό εμείς πάμε να σπάσουμε.
Όμως εγώ επιμένω ξέρετε. Το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά στον εγκληματία Λαγό, το θέμα αφορά ουσιαστικά συνολικά στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Εγώ θα συνεχίζω να φωνάζω, δε θα είμαι ήσυχος αν δεν απομακρυνθεί από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ο Κωνσταντίνου ως συμμετέχων στην εγκληματική οργάνωση. Το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής δεν έχει καμία σχέση στη σύνθεση και στην οργάνωσή του με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, οποιουδήποτε κόμματος.
Πώς κρίνετε τους χειρισμούς με την Τουρκία και τη στάση της Ευρωπαικής Ενωσης;
Καταρχάς η κυβέρνηση έχει μια τεράστια ευθύνη γιατί ήταν πάρα πολύ χαλαρή 8 ολόκληρους μήνες, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα της Τουρκίας, καθόλου με τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Αυτό άρχισε να κινεί την Ελληνική διπλωματία μετά τις επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, σαφέστατα. Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει ένα έγκλημα εδώ, αξιοποίησε το σόου του Ερντογάν στον Έβρο ως επικοινωνιακό σόου για όφελος εσωτερικό στην Ελλάδα. Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από 5000 πρόσφυγες που μπήκανε στα σύνορα και ούτε είναι ο πρόσφυγας ο εχθρός. Φυσικά θα έπρεπε να διαχειριστεί την κατάσταση, όχι όμως να δείχνω τον πρόσφυγα ως εισβολέα και με την Τουρκική φρεγάτα δεν τρέχει τίποτα, νομίζω ότι αυτό μας ξεπερνάει. Ο πρόσφυγας είναι πρόσφυγας, ο μετανάστης είναι μετανάστης και ο στρατιώτης είναι στρατιώτης. Εμένα λοιπόν με ενδιέφερε να μην πατήσει στρατιώτης ξένης δύναμης στα δικά μου χώματα. Αυτό θα το διαχειριστούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι να φέρει βοήθεια εδώ για να κάνουν το σόου στον Έβρο και να λένε οτι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης. Αφού είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης κατέβασε τις Ολλανδικές και τις Γαλλικές φρεγάτες, αφού είμαστε και σύνορα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής, στον πρόσφυγα τον άοπλο, πατριώτης και στον στρατοκράτη κότα; Εδώ λοιπόν είναι που έχει συμφωνήσει ο Μητσοτάκης με τους Ευρωπαίους, την κυρίαρχη δύναμη, εγώ έτσι το καταλαβαίνω, ότι εγώ θα είμαι η ασπίδα της Ευρώπης και θα στήσω φυλακές, θα τους μαντρώσω εδώ 10-15 χιλιάδες κόσμο, γιατί αυτά που ετοιμάζουν τόσους χωράνε, σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δηλαδή τι θα γίνει; Θα έχουμε 20000 ποινικούς κρατούμενους στην Ελλάδα και θα έχουμε και 300000 πρόσφυγες κρατούμενους οι οποίοι θα προστίθενται αφού δεν θα φεύγουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε πίσω. Ποιος έχει πάει πίσω; Γύρισε κανείς πίσω στο Αφγανιστάν ή στη Συρία ή στην Τουρκία ή στη Λιβύη; Οπότε με αυτήν την πολιτική θα εγκλωβίζονται άνθρωποι εδώ, θα εγκλωβίζεται η χώρα, και θα μας λένε να δώσουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα να μας δίνουν χρήματα που θα παίρνουν εταιρίες για να χτίζουν προσφυγική πολιτική εδώ και να βγάζουν λεφτά και οι άνθρωποι να είναι μέσα στη λάσπη. Αυτό δεν είναι πολιτική.
Τι έχετε να πείτε για την καθημερινότητα των πολιτών εν μέσω πανδημίας;
Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν έχουν πραγματικά ένα πιάτο φαγητό και το λέω σε εσάς που είστε στο χώρο αυτό, πόσοι συνάδερφοί μας και φίλοι που είναι στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης έχουν να κάνουν μεροκάματο από τον περασμένο Μάρτη. Πως θα αντέξει ένα σπίτι που ζούσε με 800 και 1000 ευρώ, και λέω για τους καλούς και όχι για τους άνεργους που από τον Μάρτη μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σέντς στη τσέπη τους. Μαθαίνουμε ότι κόβεται το ρεύμα στο σπίτι, είδατε την κυρία που έλεγε: σας παρακαλώ μη κόψετε το ρεύμα ακόμη γιατί το παιδί έχει μάθημα μέσα; Έχουμε ιστορίες τύπου 2012 και έχουμε μπροστά μας συν 2 χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο για να μη πω το τι έφταιξε εδώ, ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα 8 μήνες, αλλά από δω και πέρα πρέπει πρώτα να βοηθηθεί η πρωτογενής παραγωγή ουσιαστικά, θα πρέπει να δοθεί, τους αφήσανε 37 δισεκατομμύρια γι αυτές τις δύσκολες μέρες δεν τα αφήσανε για να κάνουν δουλειές και μπίζνες και ο Μπακογιάννης να κάνει μεγάλους περιπάτους και αυτοί να κάνουν ΙΕΚ και θα θυμάστε τα σκάνδαλα και τις αναθέσεις. Εγώ θέλω να ευχηθώ να έχουμε κουράγιο όλοι, να δίνουμε αλληλεγγύη, να έχουμε έννοια, καλά οι νησιώτες την έχουν, πιο πολύ το λέω για να το ακούμε εμείς στην Αθήνα. Να κρατάμε αποστάσεις αλλά να κοιτάμε κι αν τα φώτα είναι ανοιχτά στο απέναντι σπίτι, και μια φωνή: όλα καλά; Θες κάτι; Θες μια βοήθεια; Πάω στο μάρκετ θέλεις κάτι; Μπορεί να μη μπορεί, να είναι ανάπηρος, φοβισμένος, άρρωστος και τόσα άλλα. Αυτή η καθημερινότητα θα μας κρατήσει όλους όρθιους!