Κοινοποίηση

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια του Ε/Κ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βουλγαρία για λόγους διαφθοράς & την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Δριμύ κατηγορώ κατά του Ευρωπαϊκού κατεστημένου για υποκρισία εξαπέλυσε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το βήμα της Ολομέλειας του σώματος στο Στρασβούργο θύμισε τη στάση όσων επεδίωκαν να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ το 2015 συγκρίνοντάς την με την «πολύ χλιαρή», όπως είπε χαρακτηριστικά, αντιμετώπιση από την Κομισιόν μιας ακόμη σοβαρής περίπτωσης παραβίασης του Κράτους Δικαίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left τοποθετήθηκε στη συζήτηση προφορικής Ερώτησης για τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος αξιωματούχων της Βουλγαρίας για υποθέσεις διαφθοράς.

Αφού στηλίτευσε την καθυστερημένη και πολύ χαμηλής έντασης αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, θύμισε την «άτεγκτη» στάση σε βάρος της χώρας μας το 2015 όταν ακραίοι κύκλοι μεθόδευαν ακόμη και «έξωση» της Ελλάδας από την ΕΕ.

«Θέλατε να πετάξετε την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε θέματα όμως που αφορούν Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Ελευθερία του Τύπου, βλέπω ότι είστε πολύ χαλαροί. Και πολύ επιεικείς», υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης. Λίγο πριν είχε τεκμηριώσει την υπερβολικά επιεική στάση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας απέναντι σε ένα κράτος-μέλος που βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπο με βαριές κατηγορίες για διαφθορά και σοβαρές παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου.

«Μέτρα, άμεσα και για το θέμα της Βουλγαρίας, όπως και της Πολωνίας» ζήτησε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών Ευρωβουλευτών που επέκριναν με σφοδρότητα την ουσιαστική αδράνειά της μπροστά στο πρόβλημα, ενώ όπως υπογράμμισε και ο Κώστας Αρβανίτης: «Πάνω από δύο χρόνια τώρα, το ΕΚ έχει εντοπίσει και το πρόβλημα, και τον μηχανισμό διαχείρισής του, και τη θεραπεία του. Ωστόσο, η Κομισιόν υπεκφεύγει συστηματικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ο τίτλος στο Politico ήταν πολύ σκληρός: «Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε Βούλγαρους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους. Η Ενωμένη Ευρώπη δε δίνει δεκάρα».

Κάτι συμβαίνει εδώ. Αν οι ΗΠΑ επιτίθενται σε κράτος μέλος της Ένωσής μας, οφείλουμε να δούμε πώς θα στηρίξουμε το κράτος μέλος. Αλλά αν πραγματικά οι Αμερικάνοι έχουν δίκιο, που έχουν δίκιο, στην προκειμένη περίπτωση κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

Πρόκειται για μια τεράστια υποκρισία καθώς όπως τόνισα η Αμερική έχει δίκιο, το Ευρωκοινοβούλιο φωνάζει εδώ και καιρό για αυτό το ζήτημα, και έχει δίκιο, και η κυρία Φον ντερ Λάιεν, η κυρία Γιόχανσον, η Επιτροπή, νομίζω πως δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο είχαμε από νωρίς αντιληφθεί το ζήτημα της διαφθοράς στους κυβερνητικούς θώκους της Βουλγαρίας. Με το ψήφισμα μας, τον Οκτώβριο του ’20, είχαμε αναγνωρίσει «θεσμοθετημένη διαφθορά» στο δικαστικό σύστημα, κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και γενικότερα, κατάρρευση του Κράτους Δικαίου.

Αυτά είχαμε πει εμείς.

Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν πολύ χλιαρή, έως πάρα πολύ χλιαρή. Και στις δύο ετήσιες εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου, φέτος και πέρσι, η πιο «σκληρή» έκφραση που χρησιμοποίησε ήταν ότι «η κατάσταση εμπνέει ανησυχία». Πραγματικά, για ποιους; Γιατί για αυτούς που παρανομούν δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια τροφοδοτούν κανάλια διαφθοράς, ειδικά με τη στήριξη μέσων ενημέρωσης που είναι φερέφωνα της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, η κα Φον ντερ Λάιεν σε σχετική απάντησή της την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ισχυρίστηκε ότι το ΕΚ δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, Μα, αυτή είναι δουλειά της κυρίας φον ντερ Λάιεν και της Επιτροπής.

Πάνω από δύο χρόνια τώρα, το ΕΚ έχει εντοπίσει και το πρόβλημα, και τον μηχανισμό διαχείρισής του, και τη θεραπεία του. Ωστόσο, η Κομισιόν υπεκφεύγει συστηματικά.

Πριν από λίγα χρόνια, το 2015, επειδή η κυβέρνηση στην Ελλάδα είχε μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομική πολιτική, ήσασταν τόσο αυστηροί με τη χώρα μου που θέλατε να την πετάξετε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε θέματα όμως που αφορούν Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία, Ελευθερία του Τύπου, βλέπω ότι είστε πολύ χαλαροί. Και πολύ επιεικείς.

Νομίζω πως και για το θέμα της Βουλγαρίας, όπως και της Πολωνίας, πρέπει να λάβετε μέτρα, άμεσα.


Κοινοποίηση