Κοινοποίηση

 

Πρόσφατα, οι αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν θεώρηση στον βουλευτή του ΕΚ Στέλιο Κούλογλου για να μεταβεί στον ΟΗΕ ως μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες δεν έδωσε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή, παρά την επιστολή του Προέδρου του Κοινοβουλίου με την οποία υποβλήθηκε σχετικό αίτημα.

Η στάση των αμερικανικών αρχών φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο πραγματικός λόγος της άρνησης είναι η προηγούμενη εργασία του κ. Κούλογλου ως δημοσιογράφου και παραγωγού ταινιών ντοκιμαντέρ. Ο Στέλιος Κούλογλου έχει χαρακτηριστεί από τη διεθνή οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ως «σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα» και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επισήμως εκφράσει την ενόχλησή τους για τις δημοσιογραφικές έρευνές του.

1. Θεωρεί ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής/Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας ότι οι αμερικανικές αρχές, αρνούμενες τη χορήγηση θεώρησης σε εκλεγμένο βουλευτή του ΕΚ, παραβιάζουν τις ορθές διπλωματικές πρακτικές;

2. Προτίθεται να ζητήσει σαφή εξήγηση των λόγων της άρνησης;

3. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την αποκατάσταση σχέσεων ισοτιμίας και αμοιβαιότητας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών;

Βουλευτές που στηρίζουν την ερώτηση(1)

(1) Αυτή η ερώτηση έχει τη στήριξη βουλευτών εκτός των συντακτών: José Gusmão (The Left), Marisa Matias (The Left)

Konstantinos Arvanitis (The Left), Dimitrios Papadimoulis (The Left), Martin Schirdewan (The Left), Dietmar Köster (S&D), Elena Kountoura (The Left), Emmanuel Maurel (The Left), Malin Björk (The Left), Niyazi Kizilyürek (The Left), Chris MacManus (The Left), Helmut Scholz (The Left), Miguel Urbán Crespo (The Left), Nikolaj Villumsen (The Left), Pernando Barrena Arza (The Left), Idoia Villanueva Ruiz (The Left), Clare Daly (The Left), Mick Wallace (The Left), Cornelia Ernst (The Left), Reinhard Bütikofer (Verts/ALE)


Κοινοποίηση