Πριν από λίγες ημέρες, ο Γιώργος Ζαντιώτης, 24χρονος Έλληνας μετανάστης, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στο Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κατά τη σύλληψή του υπέστη ακραία και αδικαιολόγητη βία, ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς να σταματήσουν, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
Η αστυνομία του Βούπερταλ, η εισαγγελία και ο επικεφαλής εισαγγελέας φαίνεται πως επί πέντε μέρες δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τον θάνατό του, η δε αστυνομία αναγκάστηκε να τον δημοσιοποιήσει μόνον αφότου βίντεο με το περιστατικό αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Δεδομένων της ακραίας βίας, η οποία τεκμηριώνεται από αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία, και της αντίδρασης της εισαγγελίας, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη οφειλόταν «σε παθολογικά αίτια» και πως ο ίδιος «βρισκόταν υπό την επήρεια παράνομων ουσιών», αθωώνοντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν χωρίς καν να δημοσιοποιήσει σχετική ιατροδικαστική έκθεση, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αναχαιτιστεί γρήγορα το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη;
Konstantinos Arvanitis (The Left), Cornelia Ernst (The Left)
Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την τήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας. Κατά συνέπεια, κάθε ενέργεια των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών υπαλλήλων, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του οικείου κράτους μέλους.
Όπως αναφέρει στην απάντησή της στις γραπτές ερωτήσεις E-006692/2020 και E‐001857/2021, και όπως υπενθυμίστηκε κατά τη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με την αστυνομική βία[1], η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση δύναμης ή βίας, καθώς και κάθε μορφή διάκρισης, από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προάγουν και να τηρούν τους οικείους κανόνες δεοντολογίας που αφορούν την επιβολή του νόμου, σεβόμενα πλήρως τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εθνικές αρχές πρέπει να διερευνούν μεμονωμένες υποθέσεις καταγγελλόμενης αστυνομικής βίας και να διασφαλίζουν ότι απονέμεται δικαιοσύνη.
[1] https://multimedia.europarl.europa.eu/el/webstreaming/plenary-session_20201020-0900-PLENARY (μαγνητοσκοπημένη συζήτηση σχετικά με την αστυνομική βία με έναρξη στις 16:39); https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/johansson/announcements/commissioner-johanssons-speech-police-brutality-european-parliament-plenary-session_en