Κοινοποίηση

Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Facebook αποφεύγει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον εντοπισμό, την επισήμανση και τον αποκλεισμό των fake news. Στην Ελλάδα ακολουθείται το χειρότερο σενάριο, καθώς η παρακολούθηση των fake news έχει ανατεθεί σε ιστότοπο (ellinikahoaxes.gr), το οποίο δεν διαθέτει ούτε δημοσιογραφική πείρα, ούτε επαρκές προσωπικό.

Αντί να τηρεί στάση αυστηρής ουδετερότητας, ο ιστότοπος μεροληπτεί συχνά υπέρ της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως fake news την άποψη αντικυβερνητικού αρθρογράφου (1) . Η πρακτική αυτή αποθεώθηκε την Τετάρτη 13/6, όταν, προφανώς στην προσπάθεια στιγματισμού αντιπάλων της κυβέρνησης και συμμετοχής στο πολιτικό παιχνίδι, τα ellinikahoaxes.gr κυκλοφόρησαν προειδοποίηση για fake news, η οποία ήταν – η ίδια – fake news! Μετά από μαζικές αντιδράσεις πολιτών, ο εν λόγω ιστότοπος παραδέχθηκε αργότερα (2)   ότι έκανε λάθος, χωρίς να δώσει παραπάνω εξηγήσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το Facebook να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των fake news στην ΕΕ και την Ελλάδα;

(1) https://www.documentonews.gr/article/oi-mpatsoi-toy-facebook-xarakthrisan-ws-fake-news-arthro-gnwmhs-toy-kwsta-baxebanh
(2) https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/

 

Απάντηση του κ. Breton
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η αξιοπιστία των ελεγκτών γεγονότων εξαρτάται από την ανεξαρτησία τους και τη συμμόρφωσή τους με αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας. Ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων που αναφέρεται στην ερώτηση του κ. βουλευτή είναι πιστοποιημένος υπογράφων του κώδικα αρχών του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων και, ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων επαγγελματικών προτύπων για τον έλεγχο των γεγονότων(1). Σε αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνεται και η δέσμευση για αμεροληψία και μη διακριτική μεταχείριση.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα ellinikahoaxes.gr παραδέχθηκαν ρητώς το σφάλμα που μνημονεύεται στην ερώτηση και διόρθωσαν το αρχικό τους άρθρο στις 17 Ιουνίου 2020(2), σύμφωνα με μια βασική απαίτηση του κώδικα αρχών, δηλαδή τη δέσμευση σε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική διόρθωσης(3).

Οι ελεγκτές γεγονότων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο στην αλυσίδα αξίας των μέσων ενημέρωσης και η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία του ρόλου τους στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης(4) έχει ως στόχο να στηρίξει τη δημιουργία μιας πολυεπιστημονικής κοινότητας ανεξάρτητων ελεγκτών γεγονότων και ερευνητών που επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στις αναδυόμενες αδυναμίες των ψηφιακών μέσων και στις εκστρατείες παραπληροφόρησης εντός της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ψηφιακά Μέσα (EDMO), το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτής της κοινότητας και στον συντονισμό των προσπαθειών για τον έλεγχο των γεγονότων και για την έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των διαδικτυακών πλατφορμών και των ανεξάρτητων οργανισμών ελέγχου γεγονότων αποτελεί επίσης σημαντική πτυχή του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, τον οποίο έχει υπογράψει το Facebook.

(1) https://ifcncodeofprinciples.poynter.org/signatories
(2) https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/06/17/fake-news-art-lessons-banned-from-secondary-education/
(3) https://ifcncodeofprinciples.poynter.org/know-more/the-commitments-of-the-code-of-principles
(4) Join (2018) 36 FINAL

Κοινοποίηση