Σε μια περίοδο πανδημίας του κορονοϊού, η τουρκική πολιτική ηγεσία εντατικοποιεί τις πολυεπίπεδες προκλήσεις της κατά της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό/μεταναστατευτικό πρόβλημα και κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου. Επιπλέον, στις 18 Μαρτίου, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση με γεωγραφικές συντεταγμένες που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική ρηματική διακοίνωση βασίστηκε στο παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, στο οποίο αντιτάχθηκε η ΕΕ με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019 (1) και το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει ανακοινώσει ότι σύντομα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Με αυτές τις ενέργειες, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και τον ευρωτουρκικό διάλογο.
Ερωτάται η Επιτροπή: 1. Τι μέτρα λαμβάνει για τον τερματισμό των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; 2. Σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες επιπρόσθετες κυρώσεις για ενέργειες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο; |
||
|
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL), Elena Kountoura (GUE/NGL), Petros Kokkalis (GUE/NGL), Alexis Georgoulis (GUE/NGL)
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε(1) ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Συμβούλιο της ΕΕ(2) εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS). Ως απάντηση στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο ενέκρινε στις 11 Νοεμβρίου 2019 ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων(3). Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει τη δυνατότητα επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων εις βάρος προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται ή συμμετέχουν ή υποστηρίζουν δραστηριότητες γεώτρησης που συνδέονται με την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες διεξάγονται χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της ή στην υφαλοκρηπίδα της. Το Συμβούλιο αποφάσισε να εγγράψει στον κατάλογο των κυρώσεων δύο άτομα στις 27 Φεβρουαρίου 2020(4). Η επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων ως αντίδραση προς τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πολιτική απόφαση που εναπόκειται στο Συμβούλιο. |
||||||||
|