Όπως επισημάναμε και στην από 10 Μαρτίου 2021 γραπτή ερώτησή μας[1], διαπιστώνεται διαχρονικό πρόβλημα απρόσκοπτης πρόσβασης των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών στην τυπική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Είκοσι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων διαμαρτύρονται, με επιστολή τους, ότι δομές κλείνουν και προσφυγόπουλα μεταφέρονται μεσούσης της σχολικής χρονιάς σε άλλες δομές, όπου τηρούνται μέτρα υψίστης ασφαλείας που προσιδιάζουν σε φυλακές (τσιμεντένια τείχη, πύλες τουρνικέ, ρομποτικές κάμερες, drones, κ.λπ.)[2]
Η δομή του Ελαιώνα θα κλείσει στις 31 Μαΐου, πριν ολοκληρωθεί το σχολικό έτος, με την εκκένωση να έχει ήδη ξεκινήσει και περίπου 300 πρόσφυγες-μαθητές όμορων σχολείων να αποκλείονται αναγκαστικά από την εκπαιδευτική διαδικασία, με αποτέλεσμα την ακραία αύξηση της σχολικής διαρροής.[3]
Περαιτέρω, αναφέρουν ότι εφαρμόζονται μέτρα που δυσχεραίνουν τη φοίτηση και την ομαλή σχολική-κοινωνική ένταξη του μαθητικού προσφυγικού πληθυσμού, τα παιδιά αυτά αποστερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, επιτείνεται η ιδρυματοποίησή τους σε συνθήκες εγκλεισμού και ανακύπτει μείζον πρόβλημα παροχής ισότιμης, συμπεριληπτικής και ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά-πρόσφυγες.
Επιπλέον, o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διαχώρισε συλλήβδην δημοσίως τα προσφυγόπουλα σε «πραγματικά» (από την Ουκρανία) και «μη πραγματικά» (από λοιπές χώρες), που τελικά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι το αντίστοιχο ενωσιακό και διεθνές νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται επιλεκτικά και πλημμελώς στην Ελλάδα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς προτίθεται να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί-πρόσφυγας ανεξαιρέτως απολαμβάνει πλήρως, εμπράκτως και ουσιωδώς τα σχετικά δικαιώματα;
[1] europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-001357_EL.html
[2] https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/338604_epistoli-20-syntoniston-ekpaideysis-anisyhoyn-gia-tin-ekpaideysi-ton
[3] https://www.news247.gr/koinonia/sos-gia-prosfygopoyla-ston-elaiona-diakoptetai-viaia-i-foitisi-toys-sta-scholeia.9585138.html
Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά την πρόσβαση χωρίς διακρίσεις όλων των παιδιών-μεταναστών στη γενική δημόσια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους και το καθεστώς τους ως μεταναστών, όπως τονίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού που παρουσιάστηκε το 2021[1] και στην ανακοίνωση του 2017 για την προστασία των παιδιών-μεταναστών[2]. Στην απάντησή της στην ερώτηση E-001357/2021, η Επιτροπή περιέγραψε τις διατάξεις και τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της πρόσβασης των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, μετά την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας, τον Ιούνιο του 2021, μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), δρομολογήθηκε από τη UNICEF τριετές εκπαιδευτικό σχέδιο για την αύξηση της σχολικής φοίτησης (All Children in Education/ACE Initiative). Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία 49 κέντρων για κατ’ οίκον και δημιουργικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, περισσότερα από 6 628 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 17 ετών επωφελήθηκαν άμεσα από την πρωτοβουλία ACE.
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα παιδιά από μειονεκτούσες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών από οικογένειες μεταναστών, υποεκπροσωπούνται στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και να υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθούν οι εγγραφές στα σχολεία και η πρόσβαση των παιδιών-προσφύγων και μεταναστών στην επίσημη εκπαίδευση.
[1] COM(2021) 142 final της 21.3.2021.
[2] COM(2017) 211 final της 12.4.2017.