Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Εβδομαδιαία» και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Καραγεωργίου
1)Κ. Αρβανίτη 6 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με μόλις 2 εκπροσώπους, εσάς και την κ. Κουντουρά, από τους 6 που συνολικά εξέλεξε στις κάλπες του 2019. Σε αυτή την φάση και με τα ισχύοντα δεδομένα ποιός πρέπει να είναι ο στόχος που θα θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αυτή την αναμέτρηση;
Με την Έλενα Κουντουρά έχουμε εξαρχής μια συνεργασία που ήταν και παραμένει άψογη και απόλυτα συναδελφική. Στη θητεία μας, η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει σημαντικό έργο και παρεμβάσεις σε όλα τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υγειονομική κρίση. Τις θεσμικές παρεμβάσεις τόσο για τα θέματα διαφάνειας στην παραγωγή των εμβολίων όσο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, στην απαίτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων, στην προστασία των δεδομένων ακόμη και των ιατρικών δεδομένων.
Στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της κοινωνίας και όχι μονομερώς του κεφαλαίου.
Για την κοινή αγροτική πολιτική. Για τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία, στην υγιεινή και στην ασφάλεια των εργαζομένων, Στη μείωση των ωρών εργασίας, αύξηση των μισθών και κατοχύρωση συλλογικών συβάσεων εργασίας.
Στα κορυφαία θέματα κράτους δικαίου και δικαιοσύνης, όπου η χώρα μας δυστυχώς πρωταγωνιστεί αρνητικά.
Από το predator, στην 107 θέση στη δημοσιογραφία, στη δολοφονία δημοσιογράφου, στις παράνομες χρηματοδοτήσεις και στη μονομέρεια.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι ευρωεκλογές δεν είναι μόνο ένα στοίχημα για το κόμμα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης. Έχουμε απέναντί μας την ακροδεξιά που γιγαντώνεται, ενώ εξίσου επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η ατζέντα της ακροδεξιάς σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων, γίνεται πλέον κυρίαρχη.
Ο στόχος λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί η φωνή της σύγχρονης αριστεράς και να καθοδηγήσει πιο τολμηρά τις θέσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράταξης.
2) Υπάρχουν φωνές εντός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζητούν την “μεταγραφή” του ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά στους Ευρωσοσιαλιστές. Ποιά η δική σας άποψη;
Διαφωνώ με τη θέση των τριων συντρόφων ότι κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει και ότι η καρδιά μας μπορεί να είναι στην αριστερά, αλλά το σώμα μας στη σοσιαλδημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς και βασικός διαμορφωτής των εξελίξεων στην Ευρώπη.
Εξάλλου για την παραμονή μας στη Left έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ομάδα LEFT είναι κυρίαρχη δύναμη οπότε αναλαμβάνει και μεγάλους φακέλους, που παίζουν σημαντικό ρόλο για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Και τεχνικά να το δεις, η συμμετοχή σε μια άλλη ομάδα, πιο μεγάλη, σε κάνει αναγκαστικά περιφερειακό παίκτη στα μεγάλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τα ιδεολογικά ζητήματα νομίζω ότι έχω δώσει απαντήσεις. Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι η ταυτότητα των πολιτικών φορέων. Η δεξιά στη δεξιά, το κέντρο στο κέντρο και η αριστερά στην αριστερά.
Εγώ θεωρώ ότι η αριστερά είναι πρωτοπορία. Επίκαιρη και χρήσιμη για την κοινωνία. Δεν έχει καμία θέση με τα φθαρμένα.
3)Στις 14 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα η εκδήλωση σας, μια σημαντική πρωτοβουλία, για τα Τέμπη με ομιλητές συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής ; Τι θεωρείτε ότι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε;
Τα είπε όλα με την ομιλία της στην Εξεταστική η πρόεδρος του Συλλόγου των Τεμπών κ. Μαρία Καρυστιανού.
Τους καλούμε στις Βρυξέλλες γιατί θέλουμε να φτάσει αυτή η φωνή, η φωνή που σπαράζει για απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη, όσο πιο μακριά γίνεται.
«Στο έγκλημα των Τεμπών από την αρχή υπήρξε μεγάλη προσπάθεια υποβίβασης των ευθυνών, όσο πιο χαμηλά γίνεται. Πρώτος ο πρωθυπουργός και ακολούθως κάποιοι υπουργοί μίλησαν για ανθρώπινο λάθος. Παρόλο που στα γραφεία τους, όπως και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είχαν διαβιβαστεί υπομνήματα σχετικά με τον ορατό κίνδυνο ατυχήματος”, είπε μεταξύ άλλων η κ. Καρυστιανού.
Μπορούμε να αδρανούμε μπροστά σε αυτά τα λόγια;
Οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και με όλες μας τις δυνάμεις να τους βοηθήσουμε να δικαιωθούν.
Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, όπως και για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για τις παρακολουθήσεις.
Φτάνει με τη συγκάλυψη την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγάγει σε τέχνη.
4)Εάν μετα τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για την Προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα; Χωρούν συμμαχίες και μεγάλοι συνασπισμοί ή θεωρείτε κάτι τέτοιο ως μη βιώσιμο; Θα συμμετέχετε σε τέτοιες συζητήσεις εάν και εφόσον γίνουν;
Γιατί ξεκινάτε με αρνητικό πρόσημο; Γιατί να μην είναι επιθυμητό το αποτέλεσμα; Και επιθυμητό για ποιους;
Κάθε αποτέλεσμα είναι χρήσιμο για ανάλυση. Αυτό που θα είναι τραγικό είναι εάν οι συστημικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν στον κόσμο ότι ο εκλογές αυτές είναι απλά μια δημοσκόπηση.
5)Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ένας πολύ μεγάλος διάλογος λαμβάνει χώρα την τρέχουσα περίοδο στην χώρα με την Εκκλησία της Ελλάδος να έχει μια έντονη αντίθεση στο νομοθέτημα. Ένα από τα αιτήματα που είχε και ο κ. Κασσελάκης ως σημαία κατά τις εσωκομματικές εκλογές ήταν ο Διαχωρισμός μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Θεωρείτε ώριμες τις συνθήκες;
Ο καθένας με τον θεσμικό του ρόλο. Δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο, αλλά για πολιτικό. Η εκκλησία βεβαίως δικαιούται να παίρνει μέρος στα κοσμικά όχι όμως να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο, όπως και η πολιτεία στα της εκκλησίας.
Για αυτό ήταν ιστορική η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου το 2018, την οποία δεν προχώρησε για μικροκομματικούς λόγους ο κ.Μητσοτάκης.