Κοινοποίηση

Κοινή δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με συγκεκριμένες αναφορές και αιτιάσεις, εκφράζει στην έκθεση της για τη λειτουργία του Κράτος δικαίου στη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παρατηρήσεις και οι επιφυλάξεις της σε καίριους τομείς όπως η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η έλλειψη επαρκούς πλαισίου διαφάνειας στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και η συνεχής μείωση του χώρου δράσης της οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως στο μεταναστευτικό, θέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη προ των μεγάλων ευθυνών της.

Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην εισαγγελία καταπολέμησης της Διαφθοράς καθώς και στην εισαγγελία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις δύο υπηρεσίες που συνεπικουρούμενες από άλλες οικονομικές ελεγκτικές αρχές, έχουν την ευθύνη για την έρευνα και δίωξη εγκλημάτων διαφθοράς που διαπράττουν πολιτικά πρόσωπα και υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι.

Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη αναφορά της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εισαγγελία Διαφθοράς, δεν συνάδει με τις ανοίκειες επιθέσεις που σημαίνοντα στελέχη της κυβέρνησης έχουν εξαπολύσει εναντίον της Εισαγγελέως Διαφθοράς σε μια προσπάθεια να πλήξουν την εκκρεμή ακόμη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis.

Η Κομισιόν εκθέτει όμως ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία στην προσπάθεια της να απαξιώσει την δικαστική έρευνα του σκανδάλου Νοvartis, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει στη χώρα μας ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο καταπολέμησης της οικονομικής διαφθοράς, ούτε πλήρες νομικό πλαίσιο προστασίας των λεγόμενων «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Το μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση, η οποία πριν μερικούς μήνες επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποκαλύψει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, είναι εδώ ηχηρό.

Τα παραπάνω ελλείμματα γίνονται πιο σημαντικά αν συνδυαστούν με τις παρατηρήσεις της έκθεσης για ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου που έχει προκαλέσει η παρούσα κυβέρνηση.

Στον αντίποδα επισημαίνεται ως θετική εξέλιξη, η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που έθεσε τέρμα στην ιδιότυπη ασυλία των υπουργών και η οποία αποτελούσε εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προβληματισμό επίσης εκφράζεται από την Κομισιόν και στην αλλαγή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε με τον Νόμο για το επιτελικό κράτος, στο φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών», περιορίζοντας την χρονική απαγόρευση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δημοσίου να καταλαμβάνουν παρεμφερείς θέσεις στον ιδιωτικό τομέα από τα δύο χρόνια στον ένα χρόνο, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις προβλεπόμενες κυρώσεις για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Στην έκθεση διατυπώνονται ακόμη ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κανόνων διαφάνειας στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ αλλά και σοβαρές ανησυχίες για τους ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου των επαγγελματικών αρχών όσον αφορά την άσκηση της δημοσιογραφίας και τις αβέβαιες εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ειδική αναφορά γίνεται και στις επιφυλάξεις των παραγόντων του τύπου για την απουσία οικονομικής ενίσχυσης των δημοσιογράφων αλλά και για τα αδιαφανή κριτήρια με τα οποία έγινε η κατανομή των 20 εκ. ευρώ της διαφημιστικής καμπάνιας για την πανδημία.

Καταγράφονται επίσης οι επιθέσεις σε μέλη των ΜΚΟ που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και εκφράζεται η ανησυχία των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετανάστευσης, για τη σμίκρυνση του χώρου δράσης τους, από το 2019 και μετά.

Η έκθεση αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κράτος δικαίου, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αλά καρτ παρεμβάσεων με πολιτικώς ιδιοτελή κριτήρια. Η περιφρούρησή του αποτελεί ύψιστη πράξη δημοκρατικής ευθύνης.​


Κοινοποίηση