Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας πριν από λίγες ώρες στην Αθήνα, με την εκρηκτική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων/δυστυχημάτων να συνιστά πλέον μια πραγματικότητα που έρχεται σε αντίθεση με την αναγνώριση από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Ο 49χρονος εργαζόμενος του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενώ άνηκε σε ευπαθή ομάδα, εργαζόταν μία από τις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού, κατέληξε χθες από θερμοπληξία.
Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα και σχετικά με το εργατικό ατύχημα, κατά το οποίο τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών στη γέφυρα στα Μποζαϊτικα της Πάτρας.
«Απαιτούμε άμεση διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος στην Πάτρα. Γιατί δούλευαν σε συνθήκες καύσωνα, με 44 βαθμούς Κελσίου, οι εργαζόμενοι; Ποιος έδωσε άδεια μια τέτοια μέρα, κατά την οποία υπάρχει υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους;», διερωτάται ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες με ερώτησή του στα όργανα της ΕΕ ζήτησε την ανάληψη δράσης από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης των θανάτων εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.
Οργή προκαλεί η βροντώδης αποχώρηση από κάθε ευθύνη όσον αφορά προστασία εργαζομένων του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός κοινοποίησε αναρτήσεις που ανέφεραν ότι ο 46χρονος ο οποίος εργαζόταν ως διανομέας χωρίς νόμιμη εργασιακή σχέση σε ψησταριά της Χαλκίδας και κατέληξε την περασμένη εβδομάδα από θερμοπληξία, «δεν ήταν ντελιβεράς».
Αργότερα σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο υπουργός έλεγε ότι ο 46χρονος έκανε θελήματα, «ένας υπουργός Εργασίας που αγνοεί την έννοια της εργασίας», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.
Σε ένα πρωτοφανές ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο του άτυχου 46χρονου προέβη και το νοσοκομείο Χαλκίδας, αναφέροντας ότι «δεν ήταν διανομέας».
Δυο θέσεις που παραπέμπουν σε συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης εγκληματικών ευθυνών.
«Έχοντας υπονομεύσει την Επιθεώρηση Εργασίας, η πολιτική του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του αντί να ενισχύει την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία της υγείας τους, οδηγεί τη χώρα μας σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με πρωτόγνωρες πρακτικές αποποίησης των ευθυνών για τους θανάτους ανθρώπων που παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες, όπως ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, για το μεροκάματο», σημειώνει ο Κ. Αρβανίτης.
«Θα επαναφέρουμε στην ΕΕ το θέμα των εργατικών ατυχημάτων. Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει τα εργατικά ατυχήματα με ελεγκτικό και όχι με εποπτικό έργο. Δεν μπορεί να περιμένει καταγγελίες από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αφήνονται στο έλεος των επικίνδυνα ευέλικτων εργασιακών σχέσεων», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left.