Η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingerborg Beugel. (tvxs.gr)
Κοινοποίηση

Ερώτηση προς την Κομισιόν από 14 ΕΒ 3 Πολιτικών Ομάδων, με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, για τη σύλληψη της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel

Να μπει τέλος στη απάνθρωπη αντιπροσφυγική τακτική με την οποία διώκονται και ποινικοποιούνται οι πράξεις αλληλεγγύης σε άτομα που ζητούν διεθνή προστασία ζητούν με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 14 Ευρωβουλευτές με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, μέλη του σώματος και από τις τρεις πολιτικές ομάδες του Προοδευτικού Τόξου και 7 χώρες απευθύνονται στην Κομισιόν με αφορμή την διαβόητη πλέον σύλληψη της Ολλανδής Δημοσιογράφου η οποία φιλοξενούσε Αφγανό αιτούντα άσυλο.

Οι Ευρωβουλευτές, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην συγκεκριμένη κραυγαλέα περίπτωση, αλλά ζητούν από την Ευρωπαϊκή ηγεσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου στο μέλλον να μην επιτρέπεται κυβερνήσεις με αντιπροσφυγική ατζέντα να διαστρεβλώνουν το πνεύμα της Οδηγίας 2002/90, με απώτερο στόχο την ποινικοποίηση της έμπρακτης Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν στην ερώτηση «Συνειδητά τα αρμόδια όργανα της Ένωσης θέλησαν να διαχωρίσουν τις πράξεις smuggling [παράνομης διακίνησης ανθρώπων] από πράξεις εκδήλωσης έμπρακτης αλληλεγγύης εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών».

Στην περίπτωση της Ολλανδής Δημοσιογράφου δεν προκύπτει φυσικά καμία πρόθεση προσπόρισης οικονομικού οφέλους από τη διαμονή του πρόσφυγα στο σπίτι της, πρόκειται για μια απλή περίπτωση έμπρακτης Αλληλεγγύης, που η δίωξή της συνιστά ξεκάθαρα διαστρέβλωση του πνεύματος της ευρωπαϊκής οδηγίας, μια δίωξη που έχει χαρακτήρα «παραδειγματισμού» και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να στοχεύει σε κάποια εγκληματική δραστηριότητα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ & Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Αλέξης Γεωργούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο εισηγητής της έκθεσης για την κατάσταση του Κράτος Δικαίου στην ΕΕ Ισπανός Domenec Ruiz Deveza, ο Erik Marquardt από τους Πράσινους ενώ στηρίζουν ο Γερμανός Dietmar Koster – (S&D) και η Ιταλίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Rosa D´Amato.

 

Αναλυτικά η λίστα όσων υπογράφουν/στηρίζουν την ερώτηση:

 

Arvanitis Kostas (The Left, Ελλάδα)

Dimitris Papadimoulis (The Left, Ελλάδα)

Georgoulis Alexis (The Left, Ελλάδα)

Stelios Kouloglou (The Left, Ελλάδα)

Malin Bjork (The Left, Δανία)

Clare Daly (The Left, Ιρλανδία)

Sira Rego (The Left, Ισπανία)

Helmut Scholz (The Left, Γερμανία)

Mick Wallace (The Left, Ιρλανδία)

 

Domenec Ruiz Deveza (S&D, Ισπανία)

Agnes Jongerius (S&D, Ολλανδία )

Thijs Reuten (S&D, Ολλανδία )

 

Erik Marquardt –  (Πράσινοι, Γερμανία)

Diana Riba i Giner – (Πράσινοι, Ισπανία)

 

Στηρίζουν : Rosa D´Amato –  (Πράσινοι, Ιταλία)

Dietmar Koster – (S&D, Γερμανία)

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των 14 ευρωβουλευτών:

Σύμφωνα με την Οδηγία 2002/90 για τον ορισμό της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της «υποβοήθησης της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στο έδαφος κρατών μελών», αναγκαία προϋπόθεση για την επιβολή κυρώσεων αποτελεί η πρόθεση κερδοσκοπίας. Συνειδητά τα αρμόδια όργανα της Ένωσης θέλησαν να διαχωρίσουν τις πράξεις smuggling από πράξεις εκδήλωσης έμπρακτης αλληλεγγύης εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες άλλωστε δεν παρακωλύουν τις νόμιμες διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και διευκολύνουν ουσιαστικά τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Κατ’ επίκληση της διάταξης του άρθρου 29 παρ. 6 του ν. 4251/2014, την 13.06.2021 συνελήφθη στην Ελλάδα Ολλανδή δημοσιογράφος που καλύπτει ρεπορτάζ αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της πρόσφυγα αφγανικής καταγωγής, ενόσω ακόμη εκκρεμούσαν οι διαδικασίες αναφορικά με την νομιμοποίηση της διαμονής του στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μολονότι δεν προκύπτει – ούτε αποτελεί στοιχείο της κατηγορίας – ότι συντρέχει πρόθεση προσπόρισης οικονομικού οφέλους από τη διαμονή του πρόσφυγα στο σπίτι της.

Ερωτάται:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή ώστε εκδηλώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης να μην αποδοκιμάζονται και να μην καταστέλλονται από τα κράτη μέλη, διαχωριζόμενες ουσιαστικά από τις πράξεις που περιγράφονται στην Οδηγία 2002/90;


Κοινοποίηση