Για τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης που έφερε τη χώρα σε ένα δεύτερο lockdown μετά από οκτώ χαμένους μήνες μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης στο Kontra Channel και στο πολιτικό πάνελ της εκπομπής Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – GUE/NGL ανέδειξε την κυβερνητική αδράνεια ως προς τη θωράκιση της χώρας απέναντι στο βέβαιο 2ο κύμα της πανδημίας.
Για το δεύτερο, καθολικό lockdown που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δυστυχώς υπήρξε στρουθοκαμηλισμός ΕΕ και κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το 2ο κύμα. Όλοι το περιμέναμε, ξέραμε ότι θα είναι πιο σκληρό. Οι ηγεσίες έπρεπε να προετοιμαστούν ουσιαστικά. Η κυβέρνηση έπαιξε με την επικοινωνία, την λογική της αριστείας, του Μωυσή, του εγώ του Μητσοτάκη, και όχι με την προετοιμασία της χώρας απέναντι στο δεύτερο κύμα. Όλους αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση δεν προετοίμασε την δύσκολη μέρα, αρκέστηκε σε επικοινωνίες.
«Η χώρα μπαίνει σε μεγάλη δίνη. Η κυβέρνηση με την ωραιοπάθειά της δεν κοίταζε το πρόβλημα, κοίταζε τις κάμερες. Χάσαμε οκτώ μήνες».
«Η δεξιά το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να χρεοκοπεί τη χώρα. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε μόνο επικοινωνιακά το θέμα, και όχι με τομές. Σήμερα προχωρά στις προσλήψεις ο Κικίλιας, μετά από τόσους μήνες. Και μη μας λέτε για την προκήρυξη των θέσεων, άλλο προκηρύσσω και άλλο προσλαμβάνω. Στηρίζουμε το lockdown. Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και οι πολίτες σε κίνδυνο. Το ένα βήμα είναι το lockdown. Όμως η κυβέρνηση δεν έκανε το δεύτερο, δεν έκανε τομές τόσους μήνες, και θα ακούσει την κριτική μας γι’ αυτό», συμπλήρωσε.
Με έντονο τρόπο και με αριθμούς απάντησε στους ψευδείς ισχυρισμούς οτι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτιαξε ΜΕΘ», αναφέροντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε 380 και παρέδωσε 560.
Για τις σοβαρές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν αυάλωτοι συμπολίτες μας: «Το lockdown είναι λύση εύκολη για το κράτος, επώδυνη για τους πολίτες. Τί γίνεται με την ψυχική υγεία; Σε κάθε lockdown οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας, τον φόβο για την πανδημία. Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία όλων των ηλικιών, των ΑμΕΑ, τον ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα; Δεν έχει γίνει καμία δραστική κίνηση για αυτούς. Στο πρώτο κύμα έγιναν δουλειές, και μάλιστα από το περιβάλλον Μητσοτάκη, και μπίζνες με τα σχολεία και τα «σκόιλ ελικικού», που θα μείνουν στην ιστορία. Στο πρώτο κύμα πέρασαν και νομοσχέδια για παιδεία και περιβάλλον. Τώρα που μπαίνουμε σε δεύτερο κύκλο, σε αυτή τη δίνη φέρνει εργατικό νομοσχέδιο και αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις;
Μάλιστα, πώς γίνεται να μην προετοιμάζεσαι για το δεύτερο κύμα λέγοντας πως όπου να ‘ναι θα έρθει το εμβόλιο, το οποίο θα έρθει όταν είναι έτοιμη η επιστημονική κοινότητα, και μπορεί να πάρει έναν, πέντε μήνες, έναν χρόνο; Πόσο θα κρατήσει το lockdown; Μπορεί να τραβήξει παραπάνω από έναν μήνα;»
Για τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στον συντηρητικό και τον προοδευτικό χώρο στην αντίληψη για τη διαχείριση της πανδημίας: «Υπάρχει ιδεολογική διαφορά στην αντίληψη για την πανδημία: Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, που είναι οι ΗΠΑ, αν βγάλουμε εκτός τη λογική ενός σαλτιμπάγκου όπως ο Τραμπ, η ουσία της πολιτικής είναι αυτή που εξυπηρετεί η δεξιά παγκόσμια. Όποιος αντέξει άντεξε, όποιος μπορεί μπορεί, και από κοντά οι ιδιωτικοποιήσεις. Απένταντι υπάρχει μια άλλη λογική, του προοδευτικού χώρου».
Για την απόπειρα οικειοποίησης του «δημοσιονομικού μαξιλαριού» από ΝΔ – κυβέρνηση: «Το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ, που δανειστήκατε απ’ ότι λέτε και 15 δις, είναι αυτό που λέγατε πως δεν υπήρχε; Η ΝΔ προσπαθεί με νούμερα και αλχημείες να δημιουργήσει άλλη εικόνα και να κάνει το άσπρο μαύρο».
Για τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση: «Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πολύ δύσκολες μέρες για όλους μας. Δεν βοηθά η έπαρση, αλλά η ενότητα. Η λογική απαξίωσης των πολιτικών δυνάμεων δεν βοηθά την ενότητα. Εγώ μιλώ για ευθύνη της ΕΕ συνολικά, για στρουθοκαμηλισμό όχι μόνο του Μητσοτάκη. Έβαλαν την οικονομία και το χρήμα πάνω από την υγεία. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, και είναι απαράδεκτο και ανάγωγο – δεν είναι της τάξης του, που είναι και διαφορετική από τη δική μας – να μην αποδέχεται την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα μείζον θέμα και να μην πηγαίνει στη βουλή, ενώ αντιθέτως προχωρούν νομοθετικές πρωτοβουλίες πολύ κρίσιμες και δυσμενείς για τους πολίτες».
Για το δυσμενές εργασιακό πλαίσιο που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία: «Να έχουν τον νού τους οι εργαζόμενοι: το ένα μάτι να κοιτάει στο Μαξίμου και το άλλο στις Βρυξέλλες. Τα μέτρα που υιοθετεί η ΕΕ για την τηλεργασία είναι σε αρνητικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Από την άλλη, το νομοσχέδιο του Βρούτση είναι μιας άλλης λογικής που θυμίζει Τραμπ και Μπολσονάρο».