Για «Δημοκρατία – Καρικατούρα» έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας για τα φαινόμενα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και πιο ειδικά της διάκρισης εξουσιών.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορούσε, για μια ακόμη φορά, τις παραβιάσεις των αρχών του κράτους Δικαίου στην Πολωνία και τη διαρκή επίθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας στη Δικαιοσύνη και τους δικαστές που προσπάθησαν να αντισταθούν, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «ωμή χρησιμοποίηση της εξουσίας για πολιτικοοικονομικούς ή ιδεολογικούς λόγους».
«Δεν είναι μόνο θέμα της Πολωνίας ή όποιας άλλης χώρας, είναι θέμα Δημοκρατίας, θέμα Ευρωπαϊκό, θέμα αξιακό» τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στη συνεδρίαση για λογαριασμό της Ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left.
«Εδώ δεν είμαστε δημοσιογραφικός οργανισμός να κάνουμε έρευνα και ρεπορτάζ», σημείωσε χαρακτηριστικά ζητώντας ταχύτερη δράση της ΕΕ για το διαρκές – πλέον – φαινόμενο της παραβίασης των ευρωπαϊκών συνθηκών από την κυβέρνηση της Πολωνίας.
Ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε προσβολές της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική και στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας τον πόλεμο στην Εισαγγελέα Τουλουπάκη λόγω Novartis.
«Με φοβίζει όταν το Κράτος Δικαίου βρίσκεται σε αδυναμία να λειτουργήσει ενώ βρισκόμαστε στο 2021», υπογράμμισε, περιγράφοντας την απειλή για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα που συνιστά η κατάσταση στην Πολωνία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:
Εδώ και 2 χρόνια επιμένουμε ότι αυτό δεν είναι ένα θέμα μόνο της πολωνικής κυβέρνησης, είναι ένα θέμα της Ευρώπης συνολικά. Για εμάς τουλάχιστον που είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ της συνεργασίας των λαών και των κυβερνήσεων. Είναι ένα θέμα βαθιά δημοκρατικό και αξιακό, δυο χρόνια που έχω την τιμή να είμαι ευρωβουλευτής ασχολούμαστε με το ζήτημα της Πολωνίας και της ωμής παρέμβασης στη δικαστική εξουσία.
Όταν το κάθε ατομικό ή συλλογικό δικαίωμα, όπου θα έπρεπε να είναι και να θεωρείται κεκτημένο, τίθεται προς αμφισβήτηση, με φοβίζει αυτό, επειδή το κράτος δικαίου αδυνατεί να λειτουργήσει.
Είναι φανερό ότι σε πολλές από τις χώρες μας – δεν είναι μόνο η Πολωνία, και στην Ελλάδα και σε άλλες – έχουμε θέματα ωμής παραβίασης και παρέμβασης της κυβέρνησης, της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία – έχουμε την υπόθεση Τουλουπάκη, την υπόθεση Novartis στη χώρα μας. Στην Πολωνία συμβαίνει εμφατικά.
Είναι άλλο πράγμα, και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, κι εγώ, και οι Πολωνοί, είναι άλλο πράγμα η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας και άλλη η ωμή χρησιμοποίηση της εξουσίας για πολιτικοοικονομικούς ή ιδεολογικούς λόγους.
Πρέπει να είναι σαφές, από αυτό εδώ το κτίριο προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εξουσίες στις δημοκρατίες οφείλουν, υποχρεούνται και απαιτείται να είναι διακριτές.
Αυτό οφείλει να το καταλάβει ο κάθε πόλος εξουσίας. Και η πολιτική και η δικαστική και πόσο μάλλον τα ΜΜΕ.
Όσο η πολιτική εξουσία βάζει χέρι στα προαναφερθέντα τόσο η δημοκρατία χάνει το νόημά της και γίνεται καρικατούρα.
Κλείνοντας, θέλω να σας ρωτήσω κε Επίτροπε. Θα μας πείτε το επόμενο βήμα μετά τις πολύ σημαντικές συστάσεις και συμπεράσματα που έχετε; Τί θα γίνει; Είμαστε ένας δημοσιογραφικός οργανισμός εδώ, να κάνουμε έρευνα και ρεπορτάζ; Θέλουμε να μας πείτε ποιο είναι το επόμενο βήμα.