Κοινοποίηση

Το σημερινό εργατικό δυστύχημα στον Πειραιά που κόστισε τη ζωή ενός εργάτη, ενώ ακόμη είναι νωπή η απώλεια της εργαζόμενης που βρήκε φρικτό θάνατο όταν διαμελίστηκε από μηχανή του κιμά πριν λίγες ημέρες, όπως και ο τραυματισμός εργάτη σε δεξαμενόπλοιο στην Ελευσίνα, έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Εμείς ήδη από τον περασμένο Μάιο καταθέσαμε ερώτηση στην Κομισιόν, με την οποία ζητήσαμε ανάληψη δράσεων για τα εργατικά ατυχήματα. (https://kostasarvanitis.eu/30-5-23-perama-commission-accidents-at-work/ ). Ο αρμόδιος επίτροπος Νικολά Σμιτ τόνισε πως, σύμφωνα με το άρθρο 5 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ, οι εργοδότες υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας. Υπογράμμισε επίσης πως η διασφάλιση της συμμόρφωσης της εθνικής νομοθεσίας μεταφοράς με την ενωσιακή νομοθεσία αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών, κάτι που καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο την ολιγωρία της κυβέρνησης για το θέμα.

Η απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η κανονικοποίηση εξαντλητικών ωραρίων εργασίας, η υπονόμευση της Επιθεώρησης Εργασίας και η εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, συνέβαλαν στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων.

Θα απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης για την καταγεγραμμένη, τεράστια αύξηση εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια;


Κοινοποίηση