Κοινοποίηση

Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ισχυρό ψήφισμα για την ανάγκη ανάληψης δράσης από την ΕΕ για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο, ζητώντας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παύση της ποινικοποίησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για έρευνα και διάσωση, ασφαλή λιμάνια και χρηματοδότηση της ΕΕ για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

«Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της ακροδεξιάς που επιχαίρει με θύματα στη Μεσόγειο και αποδέχεται βαριά εγκλήματα στις απελπισμένες προσπάθειες προσφύγων και μεταναστών να έρθουν στην Ευρώπη, οι φωνές της ανθρωπιάς νίκησαν. Οι προσπάθειές μας δικαιώθηκαν», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης.

«Έχουμε μιλήσει επανειλημμένα για την υποκρισία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το γεγονός ότι με τη στάση της επιτρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδεύουν προς τον θάνατο, λόγω της ανύπαρκτης πολιτικής για έρευνα και διάσωση. Το σημερινό ψήφισμα θέτει την Ευρώπη στην μεριά της ανθρωπιάς», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η μεγάλη αυτή νίκη, ήρθε μετά από μια πλούσια και δραστήρια στο θέμα της έρευνας και διάσωσης κοινοβουλευτική περίοδο για τη LIBE, με σαφή θέση υπέρ ενός μόνιμου ενωσιακού μηχανισμού έρευνας και διάσωσης,  καταγγέλλοντας παράλληλα την παράλειψη διάσωσης από τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είχε προσπαθήσει και σε άλλες περιπτώσεις να έχει ένα αντίστοιχο ψήφισμα σε επίπεδο Ολομέλειας, αλλά πάντα απορριπτόταν από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες εκτός Αριστεράς.

Το έγκλημα στην Πύλο -με τους εκατοντάδες νεκρούς ανάμεσά τους και πολλές δεκάδες παιδιά- είναι αυτό που οδήγησε στο σχηματισμό πλειοψηφίας, η οποία υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει και πάλι ψήφισμα για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα. Σε αυτό αντιτάχθηκε η ακροδεξιά, με φωνές ακραίας ρητορικής που θυμίζουν πολύ σκοτεινές εποχές. Αλλά το φως νίκησε. «Οφείλουμε ανθρωπιά, σε εκείνες και εκείνους που φεύγουν από τον τόπο τους, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν βάζει σε ένα σαπιοκάραβο το παιδί του, αν έχει καλύτερη επιλογή», επισήμανε.

Το ψήφισμα υπενθυμίζει την ανάγκη εξασφάλισης αξιοπρεπούς και ανθρώπινης μεταχείρισης των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου και ζητά τη μετεγκατάσταση επιζώντων, καλεί τα κράτη μέλη να διατηρήσουν τα λιμάνια ανοιχτά στα σκάφη των ΜΚΟ και να εξασφαλίσουν την αποβίβασή τους στον πλησιέστερο ασφαλή λιμένα, αποφεύγοντας περιττές καθυστερήσεις, ζητά την αναστολή της συνεργασίας με τη λιβυκή ακτοφυλακή, έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό έρευνας και διάσωσης της ΕΕ και προορατικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τα κράτη μέλη και τον Frontex, όπως και ζητά να σταματήσει η ποινικοποίηση δράσεων έρευνας και διάσωσης από ΜΚΟ.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία όπου μια τραγική εκατόμβη νεκρών θα γίνει αφορμή για να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί. Έστω τώρα, ας προσπαθήσουμε και πάλι να προχωρήσουμε προς ένα μέλλον αλληλεγγύης και ανθρωπισμού”, καταλήγει ο Κ. Αρβανίτης.

.

 


Κοινοποίηση