Κοινοποίηση

Discovery overload, filibustering και άλλα κόλπα για μαθητευόμενους μάγους…

Αυτή η ιστορία πρέπει να είναι τόσο παλιά όσο και ο Σενέκας. Εχεις έναν αντίπαλο· στη Γερουσία, στο Κοινοβούλιο, στο  δικαστήριο. Και θέλεις να του στερήσεις τη δυνατότητα να μελετήσει σε βάθος την υπόθεση που διαβουλεύεστε – χωρίς όμως να μπορείς, ταυτόχρονα, να του αφαιρέσεις το έννομο δικαίωμα να το κάνει.

Κανένα πρόβλημα! Εκατοντάδες γενιές συνηγόρων, πολιτικών συμβούλων και “Γκρουεζάδων” έχουν βρεθεί στην ίδια θέση πριν από σένα και έχουν αξιοποιήσει τα παρακάτω αφοπλιστικά εργαλεία:

“Discovery overload” (νομική κοινοποίηση με σαβούρα)

Δικηγορίστικο κόλπο, εξόχως αποτελεσματικό. Στην υποχρέωσή σου να κοινοποιήσεις στον αντίδικο ό,τι έχεις ανακαλύψει από την έρευνά σου σχετικά με την υπόθεση, τις καταθέσεις μαρτύρων, τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, θάβεις τη χρήσιμη πληροφορία κάτω από τόνους σαβούρας. Θεωρητικά σχετικής με την υπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα… απλά σαβούρας (π.χ αντί για μία εμπειρογνωμοσύνη, εκατό, από αντίστοιχες παρελθοντικές υποθέσεις). Κι έτσι ο αντίπαλος χρειάζεται να κάνει ανασκαφές σε χαρτοκιβώτια και φακέλους και να ξοδέψει εκατοντάδες εργατώρες ώστε να βρει αυτά, τα πραγματικά πολύτιμα στοιχεία, που χρειάζεται ώστε να σε αντιμετωπίσει στο δικαστήριο…

“Filibustering” (πειρατικό ρεσάλτο)

Πολιτικάντικο κόλπο, εξ’ Αμερικής προερχόμενο (κάποιοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι η προέλευσή του είναι ακόμα παλαιότερη, από τη Βουλή των Λόρδων, αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό).

Πες ότι παίρνεις μέρος σε μια κρίσιμη συνεδρίαση όπου, θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Και στην ψηφοφορία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ηττηθείς. Τι κάνεις; Ασκείς το συνταγματικό σου δικαίωμα να παρουσιάσεις τα επιχειρήματά σου. Από του βήματος. Και επί μακρόν. Δηλαδή, τι μακρόν… για πάντα. Μιλάς, μιλάς, μιλάς, δίνεις το λόγο στον επόμενο συνάδελφο από τον κατάλογο με τους δεκάδες που έχεις προσκομίσει, μιλάει κι εκείνος ατελείωτα, κάποιοι από τους σύνεδρους εξαντλούνται και την κάνουν διακριτικά, κάποιοι άλλοι περιμένουν υπομονετικά… και κάποια στιγμή ο χρόνος της συνεδρίασης τελειώνει. Χωρίς ψηφοφορία. Με αναβολή. Οπου, για να μην υποστεί κι άλλο filibustering, ο αντίπαλος εξαναγκάζεται σε συμβιβασμό…

“Χίλιες και μια νύχτες”

Θυμάστε το παραμύθι με τις χίλιες και μια νύχτες; που δεν τελείωνε ποτέ, γιατί τη στιγμή που θα κατέληγε, ο εξιστορών θα έχανε το κεφάλι του; Εδώ έχουμε την ελληνική παραλλαγή του. Κατεβάζεις στην ελληνική Βουλή ένα νομοσχέδιο που δε θέλεις να διαβάσει κανείς, για να μην το αποδομήσει με τα επιχειρήματά του; Εφαρμόζεις την τεχνική Τιραμόλα (στα Ιταλικά “τράβα – αμόλα”). Το κάνεις όσο πιο μακρύ γίνεται. Δεκάδες χιλιάδες ανούσιες λέξεις μέσα σε χιλιάδες κούφιες φράσεις, εντός εκατοντάδων ανώφελων παραγράφων. Και ταυτόχρονα απαιτείς να το επεξεργαστούν και να απαντήσουν μέσα σε μερικές μέρες. Αν είσαι και μερακλής, μπορείς να τις κάνεις και ώρες. Δικό σου το καρπούζι, δικό σου και το μαχαίρι…

Αυτό κάνει ο υπουργός προστασίας του πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, σήμερα. Διαβάστε την ανακοίνωση των τεσσάρων οργανώσεων που, θεωρητικά, συνεργάζονται με το υπουργείο για θέματα ασύλου (Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Human Rights 360).

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε σήμερα (16/10) στη δημοσιότητα το νέο Σχέδιο Νόμου Περί Διεθνούς Προστασίας, που περιλαμβάνει μια συνολική μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος ασύλου για τους πρόσφυγες.

 Το σχέδιο νόμου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 21/10. Πέντε μέρες, δηλαδή 86 ώρες, για ένα σχέδιο νόμου 39.536 λέξεων σημαίνει ότι θα πρέπει να διαβάσουμε, να κατανοήσουμε και να σχολιάσουμε 460 λέξεις την ώρα, χωρίς σταματημό μέχρι τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα

 (αφήνουμε εκτός υπολογισμού την αιτιολογική έκθεση που είναι και αυτή 16.717 λέξεις. Αλλά θα την διαβάσουμε, δεν θα την διαβάσουμε και αυτήν;)

 Και όλα αυτά για ζητήματα που αφορούν τις πραγματικές ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 Προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιώδη διαβούλευση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου το προηγούμενο διάστημα. Καλούμε το Υπουργείο να διευρύνει τις ημερομηνίες της δημόσιας διαβούλευσης. Είναι αδύνατο, μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια, να κατατεθούν επί της ουσίας απόψεις για ένα τόσο κομβικό νομοσχέδιο.

ΥΓ. Χάσαμε μερικά λεπτά για να γράψουμε αυτό το ποστ. Θα επιταχύνουμε στην ανάγνωση του νομοσχεδίου για να αναπληρώσουμε.

 Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees

HumanRights360  

Στην αρχή θεώρησα ότι αυτό το άρθρο θα ήταν μια καλή ιδέα – για να ξεμπροστιάσουμε τους απατεώνες. Τώρα σκέφτομαι μήπως τους προσφέραμε στο πιάτο, μεγαλύτερη παλέτα ιδεών…

 

* Ο Γιώργος Φραντζεσκάκης είναι δημοσιογράφος, επιστημονικός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών του Κώστα Αρβανίτη.


Κοινοποίηση