Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας & Τρανσφοβίας, σε συνθήκες πανδημίας, που ανέδειξαν ακόμη πιο εμφατικά την ανάγκη αντιμετώπισης των ρατσιστικών και ομοφοβικών διακρίσεων.
Έρευνα των Πανεπιστημίων ULC & Sussex έδειξε ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός και η παραμονή στο σπίτι μαζί με μεροληπτικούς, ομοφοβικούς συγγενείς αύξησε τα ποσοστά κατάθλιψης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κατά 69%, ποσοστό που αυξανόταν στο 90% σε ΛΟΑΤΚΙ που είχαν βιώσει ομοφοβία ή τρανσφοβία.
Πάνω από το 30% πέρασαν την καραντίνα σε σπίτια όπου έπρεπε να αποκρύψουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, ενώ το 10% δεν αισθάνονταν ασφαλείς στο σπίτι τους.
Αρμόδιες Γραμμές Βοήθειας έλαβαν 25% περισσότερες κλήσεις από ΛΟΑΤΚΙ άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις κατά τη διάρκεια του lockdown.
Στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, στον ρατσισμό και τις διακρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία· στις «Ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ» της Πολωνίας & τις προσπάθειες συντηρητικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας, η Ευρώπη της Προόδου και της Ελευθερίας τάσσεται με τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη.
Με νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.
Με κινήσεις υψηλού συμβολισμού, όπως η άρση της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας σε όλα τα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου ανά τον κόσμο αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως η κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ζώνη Ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αλλά κυρίως με τον καθημερινό, αδιάκοπο αγώνα που δίνουμε και πρέπει να δίνουμε όλοι μας στην κοινωνία.
Ενάντια σε στερεότυπα που θρέφουν ένα περιβάλλον εχθρικό και επικίνδυνο για τους συνανθρώπους μας λόγω των διαφορετικών σεξουαλικών τους προτιμήσεων, που προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην ψυχική τους υγεία.
Ενάντια σε μισαλλόδοξες απόψεις και δόγματα που δίνουν χώρο στον εκφοβισμό, τη διαπόμπευση και τις επιθέσεις, που απενοχοποιούν λιντσαρίσματα και εγκλήματα μίσους.
Δεν ξεχνάμε τα θύματα των εγκλημάτων μίσους. Δεν μένουμε αδρανείς στην ψυχική και σωματική κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πολύχρωμη, διαφορετική, μια κοινωνία ανθρώπινη.